Kiribatin saarivaltio uppoamassa mereen – evakuointeja valmistellaan jo

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ilmaston lämpenemisestä johtuva jäätiköiden sulaminen nostaa tulevina vuosikymmeninä valtamerten pintoja jopa useita metrejä. Matalalla sijaitsevat saarivaltiot ovat tästä syystä uppoamassa vääjäämättä kokonaisuudessaan mereen. Nyt esimerkiksi Kiribatin saarivaltio on uppoamassa.

Eteläisellä Tyynellämerellä 850 saaren muodostama Fidzi on nyt myynyt Vanau Levu -nimisen saaren Kiribatin asukkaille pakopaikaksi, koska Kiribati on lähitulevaisuudessa jäämässä nousevan meren alle. Nykyisin meri Kiribatilla nousee noin sentin vuodessa, ja tätä vauhtia koko maa on meren alla vuonna 2100.

Ennen koko maan muuttoa nyt ostettua saarta käytetään maanviljelykseen. The Guardian -lehden mukaan kauppa odottaa parhaillaan Kiribatin parlamentin hyväksymistä. Fidzillä on noin 850.000 asukasta ja Kiribatilla 110.000 asukasta. Monet muut pienet saarivaltiot joutuvat tekemään vastaavia ratkaisuja tulevaisuutensa varmistamiseksi jo lähiaikoina.