Veivätkö kuumat kesäyöt unesi? Näin pysyt viileänä öisin

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Suomessa on tällä viikolla poikkeuksellisen lämmin. Lämpötilat ovat öisinkin pysyneet melko korkeina. Tämä voi tunnetusti hankaloittaa unen saantia. Nyt Daily Mail -lehti on koonnut yhteen hyviä vinkkejä, joita kannattaa kokeilla viileämpien öiden toivossa.

Jotta voimme kunnolla nukahtaa, kehonlämpötilamme tulee olla puoli astetta alhaisempi kuin valveilla ollessamme. Viileä suihku ennen nukkumaanmenoa voi auttaa tämän saavuttamisessa. Suihku ei saa kuitenkaan olla liian kylmä, sillä tällöin saattaa vain virkistyä.

Asiantuntijoiden mukaan alasti nukkuminen helteellä ei todellisuudessa ole välttämättä se viilein vaihtoehto. Yövaatteet keräävät kehosta erittyvää hikeä täten viilentäen ja lisäten mukavuuden tunnetta. Osa nukkuu helteellä täysin ilman peittoa tai sitten sen tilalle valitaan pelkkä pussilakana. Jos haluat nukkua peitteen tai pussilakanan kanssa, kokeile laittaa se pussissa pakastimeen muutamaksi tunniksi ennen nukkumaanmenoa.

Kyseinen efekti on kuitenkin valitettavasti melko lyhytaikainen, sillä ruumiinlämpö lämmittää nopeasti viilennetyt petivaatteet. Tuulettimen tuominen makuuhuoneeseen voi myös auttaa unen saamisessa. Jos laitteesta lähtevä melu ei haittaa, kannattaa se lehden mukaan suunnata kasvoja kohti. Näin hyödynnät poskien kykyä päästää tehokkaasti lämpöä kehosta.

Laventerin on jo vuosisatoja uskottu auttavan unettomuuteen, joten sen haistelusta ennen nukkumaanmenoa voi olla hyötyä kuumina öinä. Laventerin tuoksua voi laittaa vähän myös tyynyliinaan. Jos asut talossa, jossa on useampia kerroksia, hikisinä öinä alakerta on paras nukkumapaikka. Tämä johtuu siitä, että lämmön noustessa ylöspäin yläkerrassa on lämpimämpää. Alkoholin nauttimista kannattaa myös välttää, sillä se hidastaa kehon luonnollisia refleksejä kuten normaalin lämpötilan ylläpitämistä.