9 asiaa, jotka vain perheen esikoinen tunnistaa

Lifestyle · Meri Pulkkinen

Esikoisena oleminen ei välttämättä ole aina helppoa. Ensimmäisen lapsen halutaan usein näyttävän nuoremmille sisaruksilleen mallia hyvällä käyttäytymisellä. Nyt Elite Daily on listannut yhdeksän asiaa, jotka ovat varmasti tuttuja kaikille esikoisille.

Vanhin lapsi joutui mitä todennäköisemmin nuorena kärsimään tiukemmista säännöistä kuin nuoremmat sisaruksensa, kuten aikaisemmasta kotiintuloajasta. Vanhemmat ovat seuraavien lastensa kohdalla ehtineet jo hieman rentoutua. Vanhin lapsi myös saattoi saada esimerkiksi oman matkapuhelimen vanhempana kuin nuoremmat sisaruksensa.

Esikoinen saa kuitenkin usein päättää, mitä ohjelmaa televisioista katsotaan, sillä hänellä on kokoetu pienempiin sisaruksiinsa nähden. Vanhimmat lapset muistavat myös varmasti lapsena saaneensa usein kaikkien lasten käyttäydyttyä huonosti syyt niskoilleen muidenkin puolesta. Esikoinen voi usein joutua vertailukohdaksi, johon nuorempia sisaruksia verrataan niin hyvässä kuin pahassakin.

Vanhimman lapsen muistot saattavat myös hämärtyä nuorempien sisarusten myötä. Esikoinen voi esimerkiksi sekoittaa lapsuudenajan muistonsa niihin tapahtumiin, joiden aikoihin hänellä ei vielä ollut sisaruksia. Nuoremmat sisarukset voivat myös ärtyneinä uskoa olleensa mukana esimerkiksi jollain tietyllä lomamatkalla, vaikka todellisuudessa he eivät olleet silloin vielä syntyneetkään. Sekoittuneista muistoista saakin nopeasti aikaan näyttävän perheriidan.

Moni esikoinen on varmasti saanut kuulla olevansa kypsä ikäisekseen. Tämä johtuu siitä, että vanhin lapsi ottaa usein vastuuta nuoremmista sisaruksistaan. Esikoisena syntymisen huonompia puolia on sivuston mukaan ehkä se, että vanhemmat saattavat olettaa vanhimman lapsen menevän ensimmäisenä naimisiin ja hankkivan lapsia ensimmäisenä. Nuorempien sisarusten ainainen matkiminen voi myös käydä varsinkin teini-ikäisen esikoisen hermoille pahemman kerran.