Elokuva-arvostelussa Guardians of the Galaxy 3D

Elokuvat · Tim Isokivi

Sarjakuvista elokuviin laajentanut Marvel-yhtiö on todistanut, ettei supersankarielokuvien tähtenä tarvitse olla Batmanin tai Teräsmiehen kaltaisia kaikkien tuntemia hahmoja. Nyt yhtiö on ottanut todellisen riskin tuottamalla suuren budjetin elokuvaversion melko pienelle piirille tutustusta Guardians of the Galaxy -sarjakuvasta.

Riskin ottaminen kannatti tässäkin tapauksessa. Guardians of the Galaxy kertoo maapallolla syntyneestä Peter Quillista (Chris Pratt), joka pian äitinsä kuoleman jälkeen kaapataan avaruusalukseen. Aikuisena Peter on palkkionmetsästäjä, joka saa tehtäväkseen varastaa salaperäisen, tuhovoimaisen munaisen esineen.

Pian sankari huomaa olevansa takaa-ajettu, ja joutuu lyöttäytymään yhteen todellisen antisankarilauman kanssa. Galaksin vartijat -nimen omaksuva ryhmä koostuu kauniin tappavasta Gamorasta (Zoe Saldana), psykoottisesta Rocket-pesukarhusta (Bradley Cooper), elävästä Groot-puusta (Vin Dielsel) ja kostoa vannovasta Draxista (Dave Bautista).

Kuten jo vähintäänkin erikoisesta hahmokavalkaadista voi päätellä, Guardians of the Galaxy edustaa yhtä paljon komediaa kuin perinteistä scifi-toimintaelokuvaa. Se onnistuu liittämään nämä palaset yhteen, tarjoten mukaansatempaavaa, vauhdikasta ja hulvatonta seikkailua Ghostbustersin, Star Warsin ja Indiana Jonesien tapaan. Vielä yllättävämpää on se, että elokuva tekee omituisista hahmoistaan aidosti pidettäviä. Guardians of the Galaxy osaa myös vedota katsojan tunteisiin.

Chris Pratt on nappivalinta elokuvan sankarina, Han Solon kaltaisena Peter Quillina. Huomion vievät kuitenkin monessa kohtauksessa tietokoneanimoidut Rocket Raccoon ja Groot, joihin Bradley Cooper ja Vin Diesel onnistuvat puhaltamaan henkeä siitäkin huolimatta, että puhuvan pesukarhun ja elävän puun tulkitseminen ei ole varmasti lähtökohtaisesti helpointa työtä näyttelijälle.

Yllättäen myös ammattipainija Dave Bautista hoitaa työnsä mallikkaasti – eikä ainoastaan toimintakohtauksissa. Vain Zoe Saldanan hieman kliseiseen soturineitoon olisi toivonut lisää ulottuvuutta. Sivurooleissa nähdään joukko tunnettuja kasvoja kuten koomikko John C. Reilly, Glenn Close ja Benicio Del Toro.

Aikaisemmin mustan huumorin täyttämiä kauhu- ja toimintaelokuvia työstänyt ohjaaja James Gunn todistaa pystyvänsä tekemään myös suuren rahan seikkailuelokuvia, kuitenkaan menettämättä lainkaan omaa särmäänsä. Ilmeisesti myös maksava yleisö janoaa tuoreempaa lähestymistapaa synkistelevien Superman ja Batman-elokuvien rinnalle, sillä Guardians of the Galaxy on osoittautunut ensi-iltaviikonloppunsa jälkeen yhdeksi kesän suurimmista menestyksistä lippuluukulla. Hyvä niin, sillä Hollywoodin on hyvä välillä huomata riskienkin ottamisen kannattavan.

Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, sci-fiLevittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures ABOhjaaja: James GunnPääosissa: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close, Benicio Del ToroEnsi-ilta: 1.8.2014Kesto: 2h 02 minIkäraja: 12

Pisteet 4/5