Suomalainen Aatu-kissa löytyi 4 vuoden pakomatkan jälkeen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Löytöeläintalot ja vapaaehtoisvoimin toimivat eläinyhdistykset elävät syksyisin vuoden kiireisintä aikaa, sillä vuosikausia kestäneistä kampanjoista huolimatta ihmiset eivät osaa huolehtia lemmikkieläimistään. Kesäkissoja otetaan edelleen, eikä niiden leikkauksista, rokotuksista tai jatkohoidoista huolehdita lemmikkieläinten vaatimalla tavalla.

Stara otti yhteyttä Tampereen seudulla toimivaan Kissojen Katastrofiyhditys KKY ry:hyn. Heidän mukaan hylättyjen kissojen määrä ei ole vähentynyt tänäkään vuonna. Yhdistykselle kulkeutuu kesän päätyttyä esimerkiksi lukuisa määrä pentuja, jotka ovat selkeästi tottuneet ihmisiin, mutta joutuneet heitteillejätön uhreiksi. Kissat eivät aina selviä omin avuin Suomen talvesta, ja leikkaamattomien ja lisääntymiskykyisten kissojen villiintyminen pahentaa ongelmaa entisestään.

Onneksi KKY:n tarinoiden joukkoon mahtuu myös onnellisia loppuja. Yhdistys kertoo muun muassa Pauli-kissan hurjasta seikkailusta, jossa kolli loukutettiin hiljattain eräästä pihapiiristä Pirkanmaalla. Ihmisiä karttanut punaturkkinen kissa ei tykännyt kiinni ottamisesta ja sen ulkonäöstä huomasi kissaherran viettäneen aikaansa ulkona jo pitkän aikaa.

Paulille ryhdyttiin järjestämään uutta kotia, kunnes yhdistyksen puhelin soi. Puhelimen toisessa päässä oli kissansa neljä vuotta sitten kadottanut mies, joka halusi nähdä Paulin tarkemmin. Kun tapaaminen järjestettiin, muuttui aran ja ennakkoluuloisen kissan käyttäytyminen silminnähden rauhallisemmaksi ja rennommaksi tutun miehen seurassa. Pauli oli kuin olikin perheen vuonna 2010 kadonnut Aatu-kissa. Asia vahvistui mirrissä olleen tuntomerkin perusteella. Aatu jatkaa nyt sisäkissan elämää entisen perheensä luona.

Kissat ja koirat kannattaa siruttaa ensimmäisen eläinlääkärikäynnin yhteydessä. Ihmiset mieltävät kissan vähempiarvoiseksi koiraan verrattuna, vaikka todellisuudella molemmilla eläimillä on samanlaiset valmiudet ja edellytykset ihmisen kanssa muodostettuun lemmikkieläinsuhteeseen. Kissat elävät tavallisesti 14–20-vuotiaiksi, joten niitä ei tule koskaan ottaa hetken mielijohteesta ilman asianmukaista aikomusta hoitaa lemmikkiä parhaalla mahdollisella tavalla sen loppuelämän ajan.