Harva tietää nämä faktat omenoista

Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomessa eletään parhaillaan omenan satokautta, ja monissa perheissä hedelmistä valmistetaan hilloja, piirakoita, mehuja ja viiniä. Omenaan liittyy paljon uskomuksia ja se symbolisoi Raamatussa pahuuden hedelmää. Pitääkö omena päivässä lääkärin loitolla?

BuzzFeed julkaisi nyt omena-aiheisen videon, jolle on koottu 12 mielenkiintoista faktaa punaposkiseen hedelmään liittyen. Omenoita on hyödynnetty ihmisten ruokavaliossa ainiaan, ja pelkästään Yhdysvalloissa on nykyään 2.500 eri omenalajiketta.

Maailmanlaajuisesti omenoita on 7.500 eri sorttia. Tämä tarkoittaa puolestaan sitä, että mikäli aikoo syödä yhden omenan päivässä ja haluaa testata kaikkia maailman lajeja, kestää makukirjon läpikäyminen 20 vuotta.

Yhden omenan kasvattamiseen kuluu saman verran energiaa kuin 50 omenapuunlehden kasvattamiseen. Kiina on maailman suurin omenoiden tuottajamaa. Omena on terveellinen välipala, koska siinä on vähän kaloreita, mutta runsaasti B-, C- ja E-vitamiineja, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja kuituja. Siinä mielessä se on oiva keino lääkärin loitolla pitämiseen.