Kysymys askarruttaa netissä: Miksi kakka on vihreää?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Jo yhdellä vilkaisulla ihmisen ulosteesta voi selvitä paljon merkittäviä asioita terveydestä, ja jokaisella vessakerralla kannattaa kiinnittää huomiota väriin, muotoon ja koostumukseen. Koska kakkajutuista ei kehdata puhua ääneen, turvautuvat ihmiset ongelmissaan internetiin.

Yksi Googlen hakukoneen suosituimmista kysymyksistä on: Miksi ulosteeni on vihreää? Ensin ajateltuna vastauksena voisi antaa ainoastaan kehoituksen kääntyä lääkärin puoleen. Nyt kuitenkin SciShow-ohjelman Hank Green on päättänyt vastata julkisesti kysymykseen.

Yleisesti vihertävä uloste kielii suoliston ruoansulatuskanavien ongelmista ja siitä, että bakteerit eivät ole ehtineet muuttamaan ulostetta kehosta poistuvan bilirubiinin kanssa normaalin ruskeaksi. Vihreä pökäle voi olla myös laksatiivisten ongelmien, ruokamyrkytyksen tai krapulan sivutuotos. Mikäli uloste vihertää vain harvoin, ei ole syytä huoleen. Aina vihreänä molskahtava pökäle kielii kuitenkin vakavemmasta ongelmasta.

Suolisto-ongelmat eivät ole leikin asia ja ne vaikuttavat ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Suoliston toimintaan oleellisesti liittyvä paksusuolen syöpä on länsimaissa kolmanneksi yleisin ja toiseksi eniten kuolemia aiheuttava syöpämuoto, ja siksi ongelmia kohdattaessa kannattaa hakeutua lääkäriin.