NASA tilasi avaruustakseja – liikennöivät ISS-avaruusasemalle

Viihdeuutiset · Annika Kela

NASA on ilmoittanut aloittavansa yhteistyöprojektin Boeing ja SpaceX -yhtiöiden kanssa. Boeing ja SpaceX alkavat valmistaa avaruustakseja, joiden tehtävänä on kuljettaa astronautit kansainväliselle avaruusasemalle. Uudet alukset tulevat korvaamaan venäläiset Soyuz -kapselit, jotka ovat tällä hetkellä astronauttien ainoa kuljetusväline avaruusasemalle.

Avaruustaksien on tarkoitus olla käytössä vuonna 2017. Yhtiöt ilmoittivat, että taksien suunnittelutyö on jo tehty, joten valmistusprosessi voidaan aloittaa, ja sen jälkeen avaruustaksit testataan. Boeing -yhtiön suunnittelema alus on nimeltään CST-100 ja Spacex -yhtiön alus on nimeltään Dragon. Molemmissa avaruustakseissa on seitsemän istumapaikkaa avaruusmatkaajille.

Yhteistyö yksityisten yritysten kanssa mahdollistaa sen, että NASA voi keskittyä miehitettyjen Mars-lentojen suunnittelemiseen ja toteuttamiseen. NASA on ilmoittanut testanneensa Orion-nimistä alusta, jonka tarkoituksena on kuljettaa astronautit kauas kuun kiertoradan ulkopuolelle Marsin pinnalle.

Tavoitteena on, että 2020 vuoteen mennessä Orion on vienyt avaruuden tutkimisen uudelle tasolle. Orionin matka avaruudessa tulee olemaan historian tärkein tapahtuma, sitten Apollon laskeutumisen kuuhun.