Lomalennolla karmaiseva lasku – turbulenssi iski H-hetkellä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Lentokoneella paljon matkustaneet henkilöt eivät hätkähdä pienistä turbulensseista tai myrskyistä, koska yleensä ilmojen halki kiitävät rautajätit selviävät rytinöistä pelkällä säikähdyksellä. Toisinaan sääolosuhteet vaikuttavat oleellisesti myös laskeutumiseen.

YouTube
YouTube

Nyt YouTubeen on julkaistu video TUIfly-yhtiön lentokoneen laskeutumisesta Madeiran lentoasemalle Portugaliin. Madeiran kenttä tunnetaa eräänä maailman vaikeimmista. Laskeutuminen ei mennyt aivan nappiin kiitoradan yläpuolella mylläävän turbulenssin takia, sillä lentokoneen siivet heiluvat hurjasti puolelta toiselle. Taitava pilotti saattaa koneen kuitenkin ehjänä maahan, mutta jokaisella lentomatkustajalla on varmasti puntti tutissut tavallista enemmän.

Moni luulee, että ukkoset luovat kaikista vaarallisimpia olosuhteita lentomatkustamiselle. Salamat eivät kuitenkaan ole ilmojen halki suoritettavan matkan suurin vaaratekijä, vaan pimeys, tuuli, korkeus ja turbulenssit luovat vaarakerrointa suuremmaksi. Salamanisku voi kuitenkin rikkoa joitain lentokoneen herkkiä antureita tai muita elektronisia laitteita.