Nämä herkut ovat vaarallisia kissoille – jopa kohtalokkaat seuraukset

Viihdeuutiset · Annika Kela

Lemmikkejä on mukava hemmotella. Joskus se tarkoittaa sitä, että lemmikille syötetään samoja herkkupaloja, joita itsekin syödään. Kissat ja koirat syyllistyvät usein ruuan kerjäämiseen. On kuitenkin ihmisen vastuulla tietää, mitä niille saa antaa ja mitä ei.

Jotkut ihmiselle tarkoitetut herkut ovat myrkyllisiä lemmikille. Womanitely-verkkosivusto on nyt laatinut listan kymmenestä herkusta ja ruoasta, jotka ovat kissalle vaarallisia.

1. Rusinat

Rusinat voivat aiheuttaa toimintahäiriöitä kissan munuaisille. Rusinat ja viinirypäleet saattavat aiheuttaa myrkytyksen joten ole tarkkana, ettei kissasi saa rusinoita vaikka itse niistä nauttisitkin.

2. Sipulit

Sipulit sisältävä sulfoksidejä ja disulfidejä, jotka ovat haitallisia lemmikin punasoluille. Sipulit voivat aiheuttaa anemiaa ja huonovointisuutta. Tarkista, että kissallesi tarjoama ihmisten ruoka ei sisällä sipulia.

3. Valkosipuli

Valkosipuli sisältää kissalle myrkyllisiä ainesosia. Pahanhajuinen hengitys ei ole ainoa vaiva, josta kissasi kärsii, jos syötät sille valkosipulia.

4. Raaka kananmuna

Kenenkään ei tulisi syödä raakaa kananmunaa, etenkään kissasi. Raaka kananmuna saattaa sisältää kolibakteereja tai salmonellabakteereja. On siis parempi sekä omistajalle että kissalle, ettei suuhun päädy valmistamatonta kananmunaa.

5. Alkoholi

Pieni määrä alkoholia riittää siihen, että kissa voi saada alkoholimyrkytyksen. Kissat myös päihtyvät pienestä määrästä, joten haavereita saattaa sattua herkemmin jos lemmikki on humaltunut.

6. Kahvi

Kofeiini on vaarallista kissalle. Se vaikuttaa kissan sydämen toimintaan ja hermostoon. Kofeiini aiheuttaa myös nestehukkaa, joka voi saada kissan huonovointiseksi.

7. Rasva

Kissa voi syödä rasvaa kohtuudella. Rasva on myrkyllistä silloin, jos sitä on ruoassa liikaa. Kissalle ei kannata syöttää omasta pihvistä jääneitä läskipaloja, sillä ne aiheuttavat ruuansulatusongelmia. Kissa voi menettää ruokahalun vatsakipujensa takia.

8. Luut

Luut ovat vaarallisia herkkuja kissalle. Luut saattavat jäädä kiinni kissan kurkkuun ja aiheuttaa tukehtumisvaaran. Luunsirpaleet sen sijaan saattavat lävistää suoliston tai aiheuttaa tukoksen. Jos kissalle voi antaa keitettyjä luita, jotka ovat sopivan pieniä, sillä ne eivät hajoa sirpaleiksi. Varovaisuutta kannattaa noudattaa.

9. Maito

Kun kissat varttuvat aikuisiksi niille ei pitäisi tarjota laktoosipitoista maitoa. Aikuisilla kissoilla on laktoosi-intoleranssi. Kissan maha ei kestä laktoosia ja siitä seuraa mahatauti. Rajuimmillaan vatsaoireet saattavat johtaa nestehukkaan. Tarjoa kissallesi vain laktoosittomia tuotteita.

10. Avokado

Avokadot ovat kissalle myrkyllisiä. Avokado aiheuttaa kissalle myrkytystilan, joka pahimmillaan vaikuttaa sydämen toimintaan. Kissan sydämen ympärille keräytyy nestettä, ja sen toiminta heikkenee. Avokadosta aiheutuneen myrkytyksen tiedetään johtaneen jopa kuolemaan. Älä siis tarjoa kissallesi ruokaa, joka sisältää avokadoa.