20 syytä miksi kipinä sammuu parisuhteesta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ensin ihastutaan, sitten rakastutaan. Parisuhteen elämänkaari kulkee usein samalla kaavalla, jossa kuherteluvaiheen jälkeen alkaa luottamuksellinen ja tasaisempi ajanjakso . Rakkauden ei kuitenkaan tarvitse kuolla arjen harmaantumisen myötä, sillä kipinää voi pitää yllä varsin pienillä teoilla.

SodaStream on nyt selvittänyt parisuhteen kompastuskiviä, joiden takia alkuhuuma sammuu ja suhde muuttuu tasapaksuksi. Ensinnäkin jokainen toimiva rakkaustarina tarvitsee läheisyyttä ja lämpöä osakseen. Seksi kuuluu terveeseen parisuhteeseen, ja mikäli nukkuminen voittaa kumppanin kanssa rakastelemisen, voidaan ainakin yksi suhteen kipinöintiä ylläpitävä liekki mieltää sammuneeksi.

Muistatteko suudella ja pussailla tarpeeksi usein? Etenkin se, että suutelee kumppaniaan aamulla ennen töihinlähtöä on pieni, mutta erittäin merkityksellinen ele parisuhteen hyvinvoinnin kannalta. Sama pätee parin laatuaikaan, kun illat vietetään pelkästään sohvalla televisiota tuijottaen. Se ei ole laatuaikaa, vaan se, että kumppanit tekevät yhdessä jotain, mikä saa mukavan vireen heidän välilleen.

Mikäli ilta kuitenkin menee sohvalla lötkötellen, tulisi rakastavaisten huomioida vieressä oleva kumppani ja ottaa hänet kainaloon. Monissa suhteissa puhelin tai kaukosäädin saa enemmän kosketuksia kuin oma rakas. Myös ne kolme sanaa ovat aina yhtä tärkeitä, vaikka niitä ei tarvitsekaan toitottaa kymmeniä kertoja päivässä rutiininomaisesti. Vilpitön ”minä rakastan sinua” tuntuu aina pörröiseltä ja lämpimältä.

Pariskuntien ei myöskään kannattaisi mennä nukkumaan eri aikoihin. Mikään elokuva tai peli ei yksinkertaisesti voi olla illasta toiseen tärkeämpi kuin oman kumppanin syli. Yhteinen unirytmi on yksi kipinän ylläpitäjistä. Yksi pariskuntien yleisimmistä riidanaiheista koskee kotitöitä. Perussääntönä voidaan pitää sitä, että molemmat tekevät yhtä paljon samassa suhteessa. Kummankaan ei tarvitse komennella tai muuttua marttyyriksi. Mikäli toinen on kotona tai tekee lyhyempää työpäivää, panostaa hän vastaavasti enemmän pariskunnan kodin askareisiin.

Osa liitossa olevista viettää aikaansa omien touhujen parissa. He saattavat tehdä omia juttuja samassa talossa, mutta eri huoneissa – aivan kuten kämppäkaverit. Vaikka saman katon alla asuminen ei tarvitsekaan olla jatkuvaa nyhräämistä toisen kainalossa, tulisi rakkaudelle antaa saumaa ja tilaa. Erillään oleminen vähentää kosketuksia. Toisinaan parisuhteen osapuolet suunnittelevat omia menojaan ja aikataulujaan toiselta kysymättä. Tietysti liitossa pitäisi sopia asioista yhdessä. Kipinä sammuu nopeasti, jos joutuu jatkuvasti vain mukautumaan toisen menoihin ja suunnitelmiin.

Molemmat osapuolet tarvitsevat omaa aikaa suhteessa, se on fakta. Mutta jos yhteistä aikaa ei löydy millään keinolla tai verukkeella, voidaan parin rakkauden liekin sanoa väpättävän jo henkihieverissä. Etenkin, jos toinen osapuoli löytää jatkuvasti aikaa muille asioille kuin suhteelle tai omalle kumppanilleen.

Arkeen rutinoituminen ei tarkoita elämän tylsistymistä. Muistattehan juhlia merkkipäiviä? Osa pariskunnista sortuu tuttuun ja totuttuun kaavaan, jossa jokainen vuosipäivä ja juhlapyhä toteutetaan ravintolaillallisen ja leffan merkeissä. Ei tässäkään mitään pahaa ole, mutta eikö olisi hienoa käydä joskus vaikka kylpylässä? Ylipäätään tärkeitä päiviä ei sovi unohtaa, ja yhteiset kokemukset lähentävät.

Pitkän työpäivän jälkeen saattaa olla väsynyt, mutta parisuhteessa on tärkeää jakaa hyviä ja huonoja asioita. Jo pelkästään se, että kertoo kumppanille kuluneesta päivästä avaa ovia partnerin elämään enemmän kuin pelkkä vaikeneminen. Yksi tärkeimmistä taidoista on kiittäminen. Kiittämällä kumppanille osoitetaan kunnioitusta ja arvostusta. Kiitä, että hän kuunteli sinua. Kiitä, että hän kävi kaupassa.

Aallonpohjalla surffaileva pariskunta voi kokeilla parisuhteen parantamiseksi esimerkiksi kännykkävapaata viikkoa siten, että he jättävät puhelimet viikon ajan eteisen pöydälle kotiin saavuttuaan. Tämä saattaa kannustaa heitä juttelemaan ja touhuamaan keskenään enemmän, kun kaikki energia ei valu puhelimen taistelupeliin tai Facebookin kirpputoreihin.

Puhelinta voi sen sijaan hyödyntää pienillä suloisilla ja piristävillä puheluilla kumppanin työpäivän keskelle. Jokainen tietää, että suhteen alussa ei yksinkertaisesti pysty olemaan ilman, että ottaisi toiseen jatkuvasti yhteyttä. Suhteen edetessä yhteydenpito lakkaa tai rajoittuu vain tarpeellisimpiin ilmoituksiin ilman pikkuisia rakkausviestejä.

Toimivan parisuhteen huomaa myös siitä, että pariskunnalla on omia vitsejä ja piiloviestejä toisilleen. Huumorin säilyessä säilyy usein myös rakkaus ja se tärkeä pikkukipinä. Parien kannattaa myös panostaa ulkonäköönsä toisen vuoksi, edes siten, että esiintyy julkisilla paikoilla kumppanin kanssa huolitellummin. Yksi hyvä keino palauttaa yhteinen aika suhteeseen on ruoka-aikojen vaaliminen. Syökää yhdessä ja saman pöydän ääressä, niin opitte ihastumaan uudelleen.