Suomen viranomaiset tyrmättiin: Facebook ei poista JAA-nappia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalainen alkoholipolitiikka on aiheuttanut viime aikoina kansalaisten keskuudessa tyrmistystä, kun virkamiesten tavoitteena näyttää olevan alkoholiverojen siirtäminen suoraan Viron valtion kassaan. Suomessa viritellään parhaillaan myös merkittävää alkoholilain muutosta, jonka tulkinnasta on esitetty myös viranomaisten taholta monenlaisia näkemyksiä.

Fotolia
Fotolia

Taannoin alkoholilain muutoksista ensimmäisen esityksen henkilökohtaisesti laatinut sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen kertoi Yleisradion uutisille olleensa yhteydessä Facebookiin JAA-napin poistamiseksi. Facebook ei luonnollisestikaan ottanut vaatimuksia kuuleviin korviinsa.

Nyt myös Valvira on vahvistanut, että Facebookin ei tarvitse poistaa toimintojaan käytöstä Suomen markkinoilla. Päätös ei tule yllätyksenä, sillä Facebook ei olisi missään tilanteessa suostunut tällaisiin vaatimuksiin. Yksityishenkilöt saavat siis jatkossakin tykätä ja jakaa myös Facebookin ravintola-aiheisilla sivuilla julkaistua sisältöä vapaasti. Ravintola tosin itse vastaa siitä, että sen Facebook-sivuilla kuluttajat eivät pääse kehumaan alkoholituotteita tai julkaisemaan valokuvia alkoholituotteista.

Käytännön linjaukset alkoholilain muutoksesta selviävät vasta myöhemmin, sillä Suomessa ei ole viranomaista, joka voisi määritellä sitovan käytännön alkoholilain muutoksen vaikutuksista. Valvira on alalla korkein valvova instanssi, mutta laki on kuitenkin aiheuttanut tilanteen, jossa sen alaisuudessa toimivat aluehallintovirastot voivat tulkita lakia vapaasti oman näkemyksensä mukaan välittämättä lainkaan Valviran ohjeistuksesta.

– On se mahdollista. Valvira toimii keskusvirastona ja tarkoitus on ohjeistaa aluehallintovirastoja. Jos joku toimii eri tavalla, niin me emme voi sille mitään. Näin se laki on rakennettu. Myöhemmin näitä arvioidaan yksittäistapauksina, että onko joku sallittua vai ei. Mekään emme tiedä mikä on sallittua ja mikä ei, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran alkoholihallinnon ryhmäpäällikkö Kari Kunnas myönsi.

Aluehallintovirastot voivat siis tulkita samaa lakia jopa päinvastaisella tavalla Suomen eri alueilla. Tämä vakava ongelma tuli taannoin julkisuuteen niin sanotussa Viskigatessa, jossa Valvira oli ensin hyväksynyt viski-sanan käytön Olut & Viski Expo -tapahtuman nimessä, mutta Valviran alaisuudessa toimiva aluehallintovirasto päätti kuitenkin myöhemmin kieltää viski-sanan käytön.