Paljastuselokuva karkotti asiakkaat – Sea Worldin toimitusjohtaja eroaa

Viihdeuutiset · Annika Kela

Vangituista miekkavalaista kertova ja palkittu dokumenttielokuva Blackfish on saanut Yhdysvalloissa kohun aikaan. Elokuva on onnistunut vetoamaan eläinrakkaisiin ihmisiin ja monet ovat päättäneet olla rahoittamatta SeaWorldin toimintaa eläinten ahdingon takia. Puiston edustalla on järjestetty lisäksi lukemattomia mielenosoituksia.

Yrityksen asiakasluvut ovat romahtaneet ja nyt yhtiön toimitusjohtaja Jim Atchison on päättänyt erota tehtävistään. Blackfish-elokuvan julkaisun jälkeen ihmiset alkoivat boikotoida SeaWorldia ja mikäli yleisökato jatkuu edelleen, joutuu yhdysvaltalainen merimaailma todennäköisesti lopettamaan miekkavalaiden esiintymiset kokonaan. Se olisi eläinten oikeuksien puolesta taistelevien mieleen.

Yritys on alkanut tehdä säästötoimia ja toimitusjohtajan eroamisen lisäksi yrityksestä irtisanottiin useita kouluttajia ja muita työntekijöitä. New York Daily News -julkaisun mukaan Blackfish-elokuvan ohjaaja on sitä mieltä, että yrityksen johtoportaan muuttuminen on kuin Titanicissa vaihdettaisiin istumajärjestystä. Toimet eivät vaikuta yrityksen kohtaloon, jos heidän suuntansa jatkuu samana.

Yritys on ajautumassa ahdinkoon, sillä ihmiset eivät enää pidä eläinten hyvinvoinnin kustannuksella järjestettäviä sirkushuveja viihdyttävänä. Jää nähtäväksi, minkälaisia muutoksia Sea Worldissa tehdään tulevaisuudessa, jotta yleisökato saadaan pysäytettyä. Suomessa on viime aikoina keskusteltu Tampereen Särkänniemen delfinaarion kohtalosta, sillä viimeksi vain pari kuukautta sitten delfiininpoikanen kuoli Särkänniemessä.