Jymypaljastus Alkon historiikistä: ”Jos alkoholikauppa siirtyy Viroon…”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on viime aikoina keskusteltu paljon alkoholiveron suuruudesta ja veron vaikutuksesta alkoholin kulutukseen. Veron nostaminen on kasvattanut matkustajatuontia siten, että tällä hetkellä satoja miljoonia euroja verotuloja kulkeutuu Suomen sijaan Viron valtion kassaan – alkoholin haittojen jäädessä kuitenkin täysimääräisinä Suomeen.

Viime vuonna selvitys vahvisti, että peräti kolmannes Virossa myytävästä alkoholista kulkeutuu Suomeen. Valtava määrä suomalaisia tekee vuosittain käytännön verosuunnittelua hakemalla jopa pakettiautollisia alkoholia Tallinnasta. Kärsijöinä ovat Suomen valtion lisäksi erityisesti suomalaiset ravintolat ja vähittäiskaupat.

Tolkkua alkoholipolitiikkaan jo pitkään peräänkuuluttanut kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok) on nyt julkaissut mielenkiintoisen arkistolöydön, jonka mukaan Alko vaati jo vuonna 2003 Suomen alkoholiveron merkittävää alentamista. Yhtiö näki jo 12 vuotta sitten, että korkea alkoholivero tulisi siirtämään verotulot Viroon ja aiheuttamaan merkittävää haittaa suomalaisille. Kaiken lisäksi Alko näki alkoholiveron laskemisen perhepolitiikkaa tukavana toimenpiteenä. Ote on peräisin Martti Häikiön vuonna 2007 ilmestyneestä teoksesta Alkon historia: Valtion alkoholiliike kieltolain kumoamisesta Euroopan unionin kilpailupolitiikkaan 1932–2006.

Martti Häikiö, Alkon historia 2007.
Martti Häikiö, Alkon historia 2007.

– Huhtikuussa 2003 Alko Oy:n hallitus vahvisti kantansa, jonka mukaan Alkon kannalta veronalennuksen tulisi olla mahdollisimman suuri ja se pitäisi tehdä kerralla viimeistään toukokuussa 2004. Lisäperusteluina Alko totesi, että jos alkoholikauppa siirtyy Viroon, se lisää merkittävästi harmaata kauppaa ja myyntiä alaikäisille, Martti Häikiö totesi kirjassaan.

– Verotulot siirtyvät Viroon, haitat kasvavat Suomessa. Kasvava alkoholituonti Virosta lisää kotivarastoja ja myös tätä kautta kulutus kasvaa. Alkoholiveron alennus haluttiin nähdä myös perhepolitiikkaa tukavana toimenpiteenä.

Kaikki Alkon vuonna 2003 mainitsemat uhkakuvat ovat sittemmin toteutuneet, kun alkoholiveroa on laskemisen sijaan nostettu. Alkoholin nauttiminen anniskeluravintoloissa on romahtanut, kun kansalaiset juovat Virosta rahdattuja alkoholijuomia kodeissaan. Suomessa on paljastunut useita tapauksia, joissa Virosta tuotua alkoholia on myyty edelleen pimeästi.

Kansanedustaja Pelkonen on julkisesti vaatinut alkoholiveron korotussuunnitelmista luopumista pitkälti samoista syistä kuin mihin Alko viittasi jo 12 vuotta sitten. Lisäksi Pelkonen on ehdottanut muun muassa ravintoloiden aukioloaikojen vapauttamista ja viinien tuomista päivittäistavarakauppojen valikoimiin.

– Alkoholiveron korotuksella olisi nykytilanteessa pelkästään haitallisia vaikutuksia. Se hävittäisi työpaikkoja erityisesti matkailu- ja ravintola-alalta mutta myös vähittäiskaupasta. Se ei vähennä kokonaiskulutusta vaan ajaa ihmiset ostamaan juomansa Virosta tai tilaamaan ne netistä. Se ei myöskään vahvista valtiontalouden tasapainoa vaan heikentää sitä siirtämällä verotulot ulkomaille. Esimerkiksi vuonna 2013 alkoholijuomaveron tuotto jäi 93 miljoonaa euroa alkuperäisen budjetin tuottoarviosta, Jaana Pelkonen kirjoitti blogissaan.