Alkoholimainokset säilyvät panimon jakeluautoissa? ”Eihän tässä ole tolkun häivää”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime viikkoina on ihmetelty Suomen alkoholilain uudistuksen vuodenvaihteessa aiheuttamaa tilannetta, jossa jakeluautoista on täytynyt poistaa alkoholimerkkien mainokset. Nyt Mikkelissä toimiva Saimaan Juomatehdas välttyy kuitenkin kertomansa mukaan juoma-autojensa uudelta teippaukselta.

Saimaan Juomatehdas
Saimaan Juomatehdas

Saimaan Juomatehdas kertoo saaneensa Valviralta luvan jatkaa oluiden, siidereiden ja long drink -juomien kuljettamista tuotemerkkejä mainostavissa autoissa kuten ennenkin.

– Tuntuuhan tämä vähän oudolta, kun monet muut yhtiöt joutuvat vaihtamaan autojensa maalaukset. Käyttämämme kuljetusyhtiöiden autot kuljettavat pääasiassa muuta tavaraa kuin meidän juomiamme. Emmekä myöskään maksa heille korvausta tuotteidemme mainostamisesta. Siksi se on sallittua. Eihän tässä ole tolkun häivää, perustelee Saimaan Juomatehtaan varatoimitusjohtaja Jussi Laukkanen.

Sittemmin Valvira kuitenkin kiisti panimon väitteet olutmainosten sallimisesta, sillä viraston mukaan se ei voisi edes antaa panimolle poikkeuslupaa.

Erikoista tilanteessa on, että yksikään panimo ei vienyt mainoskieltoa oikeuden vahvistettavksi, sillä asiantuntijan mukaan Valvira ei voi kieltää mainoksia jakeluautoissa. Mainonnan eettisen neuvoston pääsihteeri Paula Paloranta kommentoi asiaa taannoin Kaleva-lehdessä.

– Käsitykseni mukaan uudet alkoholilain säännökset eivät estä tavaramerkin käyttöä jakeluauton kyljessä. Myös panimoiden hevosten loimet saavat pitää tavaramerkkinsä, Paula Paloranta totesi.

PÄIVITYS: Artikkelia on päivitetty Valviran lausunnon jälkeen.