Facebook-päivitys kiteytti Suomen vanhustenhoidon tilan

Ohhoh! · Stara.fi

Suomen vuosikausia paisunut julkinen sektori nielee rahaa vuosittain miljarditolkulla enemmän kuin aiemmin, ja sadat miljoonat eurot päätyvät tietoteknisiin farsseihin ja väliportaan johtajien palkkoihin sen sijaan, että rahat käytettäisiin esimerkiksi vanhustenhoitoon.

Suomesta on saatu sadoittain traagisia esimerkkejä vanhustenhoidon karmaisevasta tilanteesta, kun kilpailutus on ajanut vanhukset kotihoitoon, vaikka he eivät tule toimeen yksin. Verkossa leviää erään vanhuksen läheisen Facebookissa julkaisema hätähuuto satavuotiaan mumminsa kohtalosta.

PÄIVITYS: Kuva ja kuvateksti on sittemmin poistettu Facebookista.

– Mietin ensin onko järkeä julkaista tätä kuvaa, mutta se kertoo meidän vanhustenhoidosta tänä päivänä. Lähempänä 100-vuotta oleva mummini oli jälleen kaatunut kotona. Vanhukset halutaan hoitaa mahdollisimman pitkään kotona ja tässä tulos. Kotihoito käy 3-kertaa päivässä, mutta rohkenen väittää ettei hän pärjää enään kotona. Hyväkuntoinen ikäisekseen ei lohduta. Tänäänkään sairaalassa ei luvattu paikkaa vaan mahdollinen kotiutus on taas edessä, eikä rahaa yksityiseen hoitoon ole. Ihmisarvo?, kuvan yhteydessä todetaan.

Suomen vanhustenhoidon nykytilasta käydään vilkasta keskustelua myös sitä varten perustetussa Facebook-ryhmässä.