Suosittu koiranruoka sairastuttanut tuhansia koiria?

Ohhoh! · Stara.fi

Ihmisille tarkoitettujen elintarvikkeiden turvallisuus on puhuttanut viime vuosina kovasti, mutta samaa keskustelua tulisi käydä myös lemmikeille tarkoitetuista ruoista. Nyt Yhdysvalloissa jopa tuhansien koirien väitetään sairastuneen ja osan myös kuolleen Nestlen suositusta Purina Beneful -koiranruoasta.

Nestle Purina Beneful
Nestle Purina Beneful

Luonnonmukainen barffiruoka on saanut lukemattomat koirat voimaan paremmin ja esimerkiksi parantumaan allergioista, mutta valtaosa koirista syö silti edelleen teollisesti valmistettuja koiranruokia. Nyt Nestleä vastaan ollaan nostamassa Yhdysvalloissa joukkokannetta, koska Purina Benefulin sisältämien homemyrkkyjen väitetään aiheuttaneen koirille sisäisiä verenvuotoja ja maksavaurioita.

NBC Newsin mukaan eläinlääkärit ovat vahvistaneet, että monet Benefulia syöneet koirat ovat sairastuneet ja osa jopa menehtynyt maksavaurioihin. Tähän mennessä tietoon on tullut jo noin 3.000 tapausta. Purina kertoo verkkosivuillaan, että sen käyttämät ainesosat ovat Yhdysvaltojen viranomaisten hyväksymiä ja että niitä käytetään myös ihmisten ruoissa.

Suomessa Evira kertoo eläinten voivan saada homemyrkkyjä esimerkiksi viljarehun mukana. Ihmisten elintarvikkeissa okratoksiinia voi esiintyä muun muassa rusinoissa, viinissä ja kahvissa. Ihmisravinnoksi tarkoitetuissa elintarvikkeissa raja-arvoja valvotaan tarkasti, mutta eläinten ravinnoksi tarkoitettujen ruokien raja-arvoilla ei ole yhtä tarkkaa valvontaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kauppalehti.