Maailman suurin aurinkovoimala sytyttää linnut palamaan ilmassa

Viihdeuutiset · Annika Kela

Nevadassa Tonopahin kaupungin kupeessa sijaitsee valtava Crecent Dunes Solar -aurinkovoimala. Jättiläismäisessä voimalassa on yhteensä 10.000 peiliä ja paneelia, jotka tuottavat valtavan määrän energiaa.

Kyseisen voimalan käyttöönottoa on nyt testattu karmaisevin tuloksin. Taivaalle kohdistetut peilit tuottavat valossa niin kuuman säteen, että voimalan yli lentäneet linnut syttyvät tuleen. Energialaitoksen alueelta on löydetty tähän mennessä 130 lintua, jotka ovat kärventyneet kuoliaaksi.

Nevadan voimalaitos ei suinkaan ole ainoa aurinkovoimala, jota on syytetty lintujen ikävästä kohtalosta, sillä Kaliforniassa sijaitsevan Googlen omistaman voimalaitoksen uskotaan olevan syyllinen yli 30.000 linnun kuolemaan vuosittain.

Nevadassa on ryhdytty toimenpiteisiin voimalaitoksen turvallisuuden parantamiseksi. Laitoksen peilejä on säädetty uuteen asentoon, jotta kaikki peilit eivät heijastaisi valoa samanaikaisesti. Näin on onnistuttu vähentämään voimalan yllä olevaa hehkua.

Aurinkoenergian hyödyntäminen ja aurinkovoimaloiden rakentaminen on askel kohti puhtaampaa energiantuotantoa. Toivottavasti voimaloiden suunnittelijat keksivät keinon, jolla voimalat saadaan turvallisemmaksi myös taivaalla liiteleville linnuille.