Itkeminen on terveellistä – 6 tärkeää terveyshyötyä

Viihdeuutiset · Annika Kela

Monet ovat varmasti joskus kuulleet neuvon, jonka mukaan itkua ei kannata pidetellä, vaan silloin pitää itkeä, kun itkettää. Tunteiden purkaminen itkemisen muodossa on terveellistä keholle ja mielelle.

Tutkijat ovat selvittäneet itkemisen hyötyjä. Tutkimustulosten mukaan itkeminen tekee aina hyvää, oli sen syy mikä tahansa. Lopputuloksen kannalta ei siis ole väliä, itketäänkö liikuttavan elokuvan takia, sydänsurujen takia tai humalan takia. Itkeminen aiheuttaa aina samanlaisen reaktion kehossa. Elite Daily on julkaissut listan itkemiseen liittyvistä terveyshyödyistä, ja ne ovat:

1. Kyyneleet tappavat tehokkaasti bakteereja

Kyynelnesteen sisältämillä entsyymeillä on antibioottisia vaikutuksia. Etenkin lysotsyymin tiedetään tappavan tehokkaasti bakteereja. Tutkijoiden mukaan 90-95 prosenttia bakteereista kuolee muutamassa minuutissa lysotsyymien vaikutuksesta. Eli kyynelehtiminen on terveellistä ja pitää bakteerit loitolla.

2. Itkemisestä seuraa parempi olo ja mieli

Itkemisen seurauksena kehon mangaanitaso laskee. Mangaanilla on todettu olevan ahdistusta, aggressiivisuutta, väsymystä ja hermostumista aiheuttava vaikutus. Vaikka kyseisen hivenaineen vaikutukset ovat negatiiviset, on se kuitenkin välttämätön hivenaine elimistölle. Kun mangaanitaso laskee, niin mieliala nousee ja sen seurauksena tulee parempi olo. Itkeminen auttaa juuri tässä tehtävässä.

3. Itkeminen lieventää stressiä

Stressaamisen, uupumisen ja rasituksen huipentumisen seurauksena alkaa usein itkettää. Itkeminen kannattaa, sillä se on todennäköisesti tehokkain keino kuormittuneeseen oloon. Kyynelehtiminen saa kehossa aikaan reaktion, joka puhdistaa elimistön haitallisista kemikaaleista.

Stressiä ja ahdistusta aiheuttavien hormonien määrä laskee ja haitallisia aineita poistuu kehosta. Itkemisen jälkeen olo on voimakkaampi, energisempi ja parempi.

4. Tunteiden patoaminen on haitallista terveydelle

Minnesotassa työskentelevä tohtori William H. Frey on tutkinut itkemisen vaikutusta kehoon ja hän on todennut, että itkun pidättäminen ja tunteiden purkausten vältteleminen on vahingollista keholle. Sen seurauksena potilailla on suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin tai kärsiä korkeasta verenpaineesta.

Tunteiden patoaminen ja stressaaminen on suuri rasite keholle ja se vaikuttaa myös mielenterveyteen. Itkeminen on hyvä tapa käsitellä ja selvitellä tunteita tai stressiä, jos siihen ei ryhdy, jää pahasta mielestä keholle rasite.

5. Näkökenttä selvenee ja näkökyky paranee

Itkeminen on tehokas huoltotoimenpide silmille. Kyynelehtiminen puhdistaa silmät ja ehkäisee niiden kuivumisen vielä pitkään itkemisen jälkeen. Silmässsä ja silmien ympärillä saattaa olla paljon epäpuhtauksia, jotka ovat haitallisia näkökyvylle ja silmän toiminnalle. Sen lisäksi, että itkeminen huoltaa kehoa ja mieltä, huoltaa se myös konkreettisesti silmiä.

6. Itkeminen vahvistaa ihmissuhteita

Monet tutkimukset ovat todistaneet, että itkeminen vahvistaa ja parantaa ihmissuhteita. Itkeminen syventää ihmisten välisiä tunnesiteitä ja saa empaattisen reaktion aikaan muissa. Itkemisellä on todettu olevan syvälle tunteisiin vetoava vaikutus, sillä itkeminen lähes aina tarkoittaa sitä, että välittää siitä, mitä läheisten elämässä tapahtuu, oli kyse ilosta tai surusta. Hyvien ystävien kanssa voi jakaa ilot ja surut itkemällä ja se tekee hyvää niin suhteelle kuin terveydelle.