Mullistava uutuuslaite sammuttaa tulipalon ääniaalloilla

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tulipalot sammutetaan yleensä tukahduttamalla se esimerkiksi vedellä, jauheella tai sammutuspeitteellä. Tuore keksintö sammuttaa palon kuitenkin aivan uudenlaisella, ja tulevaisuudessa mahdollisesti käänteentekevällä menetelmällä.

Yhdysvaltain Virginiassa sijaitsevan George Masonin yliopiston jakamalla videolla esitellään kahden insinööriopiskelijan, Viet Tranin ja Seth Robertsonin uutuuskeksintöä. Kyseessä on laite, joka pystyy sammuttamaan tulta matalataajuuksisten äänten avulla.

Keksintö perustuu hypoteesiin, jonka mukaan ääniaallot kiihdyttävät tulessa ja tulen ympärillä olevien pienhiukkasten nopeutta tukahduttaen palon nopeasti. Ilmeisesti keksintö todistaa hypoteesin todeksi, sillä ainakin videolla nähtävä pienehkö palo sammuu laitteen avulla lähes saman tien.

Viet Tran ja Seth Robertson ovat jo patentoineet keksintönsä. Viet kertoo The Independent -lehdelle, että keksinnön voisi yhdistää esimerkiksi kauko-ohjattaviin koptereihin. Tällä tavoin isojen tulipalojen, kuten metsäpalojen, sammuttamisesta tulisi huomattavasti aikaisempaa turvallisempaa palokunnalle.