Sea World ei kestänyt arvostelua – julkaisi törkeän kostovideon

Viihdeuutiset · Annika Kela

Yhdysvaltalainen Sea World -merimaailma on ajautunut hankalaan tilanteeseen, sillä kävijämäärät ovat olleet viime vuosina hurjassa laskussa. Kävijäkatoa on vauhdittanut erityisesti elokuva Blackfish, jossa arvosteltiin merimaailmaa miekkavalaiden huonosta kohtelusta.

Yksi miekkavalaiden vapauttamisen kannattajista on John Hargrove, joka on aiemmin työskennellyt Sea Worldissa valaiden kouluttajana. Mies esiintyi myös Blackfish-elokuvassa ja arvosteli kovalla kädellä merimaailman toimia. Nyt mies on julkaissut kirjan, jossa hän kertoo Sea Worldin pimeästä puolesta.

Mies on muun muassa paljastanut, että yhtiölle tuotot ovat tärkeämpiä kuin kouluttajien turvallisuus tai eläinten hyvinvointi.

Sea World on faniensa avulla välillisesti uhkaillut Hargrovea ja kirjan julkaiseminen haluttiin estää. Uhkailuista huolimatta Hargrove julkaisi kirjansa. Vastaiskuna kirjan julkaisemiselle Sea World jakoi netissä kyseenalaisen videon, joka on kuvattu Hargrovesta. Youtube-videolla mies esiintyy humalassa ja puhuu sanoilla, jotka ovat rasistisia.

Monet ovat olleet Hargroven kielenkäytöstä tuohtuneita. Mies on ollut äimistynyt siitä, että Sea World ilmoitti julkisesti olevan videon julkaisun takana. Yhtiö oli saanut entiseltä työntekijältä videon vuosia sitten kuvatusta tilanteesta ja päätti kostaa Johnille. Yhtiön ja Hargroven julkinen sodankäynti on varmasti tuonut Johnin asialle lisänäkyvyyttä.

Daily Mail -lehden mukaan mies muistuttaa ihmisiä, että Sea World yrittää kääntää huomion pois todellisista asioista, kaivelemalla miehen menneisyydestä humalaisia videoita. Tärkein asia on kuitenkin se, että miekkavalaat ja delfiinit kuuluvat vapauteen, eikä pieneen altaaseen, jossa ne viihdyttävät Sea Worldin asiakkaita päivittäisellä kärsimyksellään.