Turvatarkastajille jättitulot matkustajien pikkukolikoista

Matkailu · Annukka Heikkilä

Pienet kolikot jäävät helposti lompakkoon tai taskujen pohjalle pyörimään. Niitä tulee harvemmin käytettyä, koska on paljon helpompi maksaa kortilla tai setelillä kuin alkaa laskemaan kassalla pikkurahoja muiden odotellessa. Eräs taho on kuitenkin tyytyväinen, että pikkukolikot unohtuvat taskunpohjalle.

Lentokenttien turvatarkastuksista Yhdysvalloissa vastaava TSA-virasto on alkanut hyötyä pikkurahoista turvatarkastusten yhteydessä. The Huffington Post -lehti kertoo, että TSA sai viime vuonna tuloa peräti 624.039 euroa ihmisten taskuihin jääneistä kolikoista.

Matkustajat tyhjäsivät taskunsa turvatarkastuksessa ja varsinkin pikkurahat jätettiin usein tarkastuspisteiden tiskille. Vuonna 2008 pikkurahoista koostunut summa toi virastolle 383.413 euroa.

Ihmisten huolimattomuus ja piittaamattomuus kolikkoja kohtaan näyttäisi olevan huikeassa nousussa, kun viime vuoden saldo oli tähän verrattuna jo lähes kaksinkertainen. Viime vuonna isoin potti pikkurahoista tuli New Yorkin John F. Kennedyn lentokentältä, josta saatiin yksistään jo lähes 40.000 euroa.