UAV-kopterit poliisin käyttöön – ruiskuttavat pippurikaasua väkijoukkoon

Viihdeuutiset · Stara.fi

Valokuvauksen ja videokuvauksen saralla UAV-helikopterit ovat nousseet muutamassa vuodessa suureen suosioon niiden hintojen laskiessa ja suorituskyvyn noustessa. Luonnollinen jatkumo on, että myös viranomaiset ottavat radio-ohjattavat laitteet tehokäyttöön.

Vuosi sitten The Anti-Median toimittaja John Vibes kirjoitti, että viranomaiset aikovat valjastaa UAV-kopterit joukkojenhallinnan välineeksi. Laitteet voivat täsmäruiskuttaa pippurikaasua väkijoukkoon ja samalla tallentaa alueelta myös videota ja valokuvia. Nyt, vuosi myöhemmin, Vibesin ennustus on vahvistunut todeksi.

UAV-koptereita on CNN-uutiskanavan mukaan käytetty joukkojenhallintaan ainakin Intian Delhissä, jossa niillä hajotettiin mielenosoituksia jo viime syksynä. Paikallinen poliisilaitos tilasi viisi radio-ohjattavaa kopteria, jotka levittävät pippurikaasua ihmisjoukkoihin. Jokaisessa laitteessa on myös kamera. Engadget-verkkolehden mukaan samanlaisia koptereita käytettiin lisäksi jo viime vuoden kesäkuussa Etelä-Afrikassa. Siellä laite kykenee ampumaan myös muoviluoteja.