Mies opetteli ajamaan ”mahdottomalla” pyörällä – harjoitteli 8 kuukautta!

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kaikki tietävät sanonnan, että joku asia on yhtä helppoa kuin pyörällä ajaminen. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että jonkin taidon oppineena sen muistaa läpi elämänsä. Vaikka pyörällä olisi ajamatta vuosia, pyörällä ajaminen muistuu kuitenkin nopeasti mieleen satulan päälle hypätessä.

Mekaanikot halusivat kuitenkin hieman haastaa tätä teoriaa muuntamalla pyörää. The Backwards Brain Bicycle sai ihmisen aivot solmuun, eikä juuri kukaan pystynyt ajamaan sitä. Pyörän ohjaus on nimittäin tehty toimimaan nurinkurin. Kun ohjaustankoa kääntää oikealle, pyörä kaartaakin vasemmalle. Vaikka pyörän toiminta kerrotaan ihmisille, kukaan heistä ei harjoittelematta pystynyt ajamaan sitä. Samanlaisia pyöriä on nähty Suomessakin jo vuosikymmenien ajan, ja myös niillä tulos on ollut samanlainen.

Aivoja on todella vaikea kytkeä toisin, kun pyörällä ajaminen on kerran opittu tietyllä tavalla. Smarter Every Day -kanavan insinööri Destin Sandlin oli kuitenkin päättäväinen opetellessaan pyörällä ajamisen uudestaan tällä viritetyllä pyörällä. Mieheltä meni kahdeksan kuukautta ennen kuin hän pystyi ajamaan pyörällä tasaisesti ja melko kovaa vauhtia.

Sandlin halusi kokeilla kuusivuotiaan poikansa avulla, miten paljon nopeammin lapsen aivot oppivat uuden ajotyylin. Sandlinin pojalta meni kaksi viikkoa ennen kun hän oppi ajamaan pyörällä, mikä todistaa sen, että lasten aivot sopeutuvat paremmin uusille asioille ja tavoille.

Sandlin halusi uuden taidon opittuaan testata, katosiko vanha oppi hänen aivoistaan pois. Hän kokeili ajaa tavallista pyörää ja kaatui välittömästi. Vaikka mies oli koko ikänsä ajanut tavallisella pyörällä, uusi kahdeksan kuukauden aikana opittu taito vei vanhan mennessään. Mieheltä meni 20 minuuttia ennen kuin hän sai ajotaitonsa takaisin.