Älä katso televisiota syödessäsi – ikävä seuraus

Terveys · Annika Kela

Monet ihmisistä syyllistyvät television katsomiseen, tietokoneen käyttämiseen ja älypuhelimen selaamiseen kesken ruokailun. Se mikä ennen vanhaan koettiin huonoina ruoka- ja käytöstapoina, on nykypäivänä suvaitumpaa ja varsin yleistä.

Birminghamin yliopiston tutkijat ovat tutkimuksellaan osoittaneet, että ihmisten olisi syytä palata hyviin ruokatapoihin ja luopua esimerkiksi television katselemista ruokaillessaan. Television katsominen, tietokoneen tai älypuhelimen käyttäminen syödessä lihottaa. Tutkijoiden mukaan ihminen ei rekisteröi syöneensä, jos hän keskittyy johonkin muuhun kuin ruokaansa.

Se johtaa siihen, että ruokailun jälkeen nälkä yllättää uudelleen ja henkilö napostelee ateriansa päälle. Daily Mail -lehden mukaan koehenkilöt, jotka keskittyivät ateriaansa kokivat olonsa kylläisiksi, eivätkä kokeneet tarvetta napostelulle ruoan jälkeen. Sen sijaan tietokonepelejä pelanneet, televisiota katsoneet ja radiota kuunnelleet söivät ateriansa jälkeen 69 prosenttia enemmän kuin ruokaan keskittynyt ryhmä.

Jopa se ryhmä, joka kuunteli vain radiota söi 19 prosenttia enemmän kuin ruokaan keskittyneet. Tutkimustuloksista on voitu vetää suora johtopäätös, joka on se, että häiriötekijöihin keskittyminen syödessä lihottaa.