Sivuhistorian tyhjentämisestä jopa 20 vuotta vankeutta Yhdysvalloissa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvalloissa on tunnetusti voimassa lukemattomia järjenvastaisia lakeja, joita on usein listattu medioissa. Nyt otsikoihin on noussut jo vuonna 2002 vahvistettu laki, joka mahdollistaa syytteen nostamisen tietokoneen nettiselaimen sivuhistorian tyhjentämisestä.

Paul Sarbanesin ja Michael Oxleyn aloitteessta valmisteltu niin sanottu Sarbanes-Oxley -laki säädettiin Enron-skandaalin jälkimainingeissa turvaamaan viranomaisten tiedonsaantioikeutta rikostutkinnassa. Siitä saakka, eli jo 13 vuoden ajan, nettiselaimen sivuhistorian tyhjentäminen on voitu rinnastaa todisteiden hävittämiseen, The Verge uutisoi.

Kyse ei ole mistään pienestä rikkeestä, sillä teosta säädetty maksimituomio on peräti 20 vuotta vankeutta, eli lähes kaksinkertaisesti Suomen elinkautiseen vankilatuomioon verrattuna.

Lakia on sovellettu harvakseltaan, mutta taannoin taksikuski Khairullozhon Matanov tuomittiin tämän lain nojalla, koska hän oli tyhjentänyt sivuhistoriansa pian Bostonin pommi-iskun jälkeen. Hänet oli nähty ennen iskuja iskuista epäiltyjen seurassa. Toinen tuomittu on Sarah Palinin hakkeroinut David Kernell, joka niin ikään tyhjäsi iskun jälkeen selaimensa sivuhistorian.