Kuulostaako oma ääni nauhalta erikoiselta? Tästä se johtuu

Digi · Annukka Heikkilä

Moni varmasti tietää, että oman äänen kuuleminen nauhalta kuulostaa kamalalta tai vähintäänkin erikoiselta. Marquette Magazine -lehti kertoo syyn siihen, miksi oman äänen kuuleminen nauhoitettuna kuulostaa väärältä ja saattaa saada omat ihokarvat pystyyn.

Ihminen kuulee ääntä kahdella tavalla. Korvat kuulevat ulkopuolelta tulevan äänen, joka tulee ilman kautta, minkä lisäksi ihminen kuulee luiden johtamia ääniä. Ilman johtamat äänet ovat esimerkiksi musiikki ja se, miten kuulemme itsemme nauhoitteelta. Luun johtamat äänet ovat omien äänihuuliemme värinän auheuttamia ääniä.

Kaikki ovat tottuneet kuulemaan oman äänensä sekä luun että ilman johtamien äänien yhdistelmänä. Oma ääni kuulostaa tämän vuoksi matalammalta ja täyteläisemmältä puhujan omasta mielestä. Nauhalta kuultu ääni on hyvin erilainen, koska siitä ei voi kuulla omaa ääntään luiden kautta johdettuna laisinkaan.

Nauhalta kuultuna oma ääni kuulostaa yleensä kolkommalta ja hieman korkeammalta. Se kuulostaa erilaiselta siihen verrattuna, millaisena puheäänensä on tottunut kuulemaan. Oman äänen kuuleminen epämiellyttävyydestään huolimatta kertoo sen, millaisena muut sinut kuulevat.