Tutkimus: Sarkasmi lisää luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Jokaisella on ystäväpiirissään joku, joka heittelee jatkuvasti sarkastisia kommentteja. Tuore tutkimus todistaa, että sarkasmi on aliarvostettua, sillä se parantaa sekä vitsiniekan että vitsien kohteena olevan henkilön luovaa ajattelua ja ongelmanratkaisukykyä.

Independent-lehti kertoo yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan sarkasmi parantaa ihmisten suorituskykyä monissa eri tilanteissa. Tutkimusta johtaneen tohtori Li Huang mukaan tuloksista kävi ilmi, että sarkasmi stimuloi luovuutta, auttaa ihmisiä ideoimaan ja keksimään nokkelia ratkaisuja pieniin ongelmiin.

Tutkimukseen otti osaa 300 ihmistä, joiden piti suorittaa erilaisia tehtäviä. Yksi tehtävistä oli esimerkiksi sellainen, jossa heidän piti sytyttää kynttilä ja kiinnittää se seinään ilman, että talia valuu lattialle. Ennen tehtävää ihmiset joko kuulivat tai keksivät sarkastisia vitsejä.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että sarkastisia kommentteja tehneistä henkilöistä 64 prosenttia suoriutui tehtävästä hyvin. Sarkastisia kommentteja kuuntelevista 75 prosenttia suoritti tehtävän oikein. Sarkastisten vitsien keksiminen parantaa siis omaa ajattelukykyä, mutta vielä onnellisemmassa asemassa ovat ne, jotka joutuvat sarkastisen tulituksen kohteeksi.