YouTube-video tuli kalliiksi – 1 400 000 autoa kutsuttiin huoltoon

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monista uusista autoista löytyy ajotietokone, joka voi olla altis hakkeroinnille. Stara kertoi äskettäin kuinka helposti ajotietokoneeseen pääsee käsiksi. Hakkerointivideolta näkyi, miten helposti Jeep Cherokee -citymaasturia pystyttiin hallitsemaan kilometrien päästä.

Ajotietokoneen avulla pystyttiin ohjaamaan auton radiota, ovien lukkoja, ilmastointia ja mikä pelottavinta, myös auton moottori pystyttiin sammuttamaan ja jarrut poistamaan käytöstä. Hakkerointivideo meni nopeasti viraaliksi eikä se jäänyt auton valmistajaltakaan huomaamatta.

Mashable-sivuston mukaan Fiat Chrysler on nyt kutsumassa 1,4 miljoonaa autoa huoltoon ajotietokoneen aiheuttaman turvallisuusriskin vuoksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun autoja joudutaan kutsumaan huoltoon hakkerointivaaran vuoksi. Se saattaa jatkossa vaikeuttaa älyteknologiaa hyödyntävien ajotietokoneilla varustettujen automallien valmistamista.