Pelottaako kemiallisten aineiden luettelot tuotteissa? Ei tämän jälkeen

Ruoka · Annukka Heikkilä

Joku on voinut kuulla lisäaineiden tai kemikaalien kohdalla sanottavan, että mitään sellaista ei saisi syödä mikä sisältää kemikaaleja, joita et osaa lausua. Tämä neuvo on melko tyhjentävä, koska kaikki sisältää kemiallisia aineita ja suurimmalla osalla aineista on sellaiset nimet, joita ei osaa lausua.

AsapSCIENCE-kanavaa päivittävät ovat tehneet YouTube-kanavalleen havainnollistavan videon siitä, mitä kemialliset aineet ruoassa tarkoittavat. Heitä on alkanut ärsyttämään se, että osa yrityksistä markkinoi tuotteitaan täysin luonnollisina ja sellaisina, jotka eivät sisällä mitään kemikaaleja.

Videolla näytetään hyvin se, että kaikki tuotteet sisältävät kemikaaleja aina vedestä hengitettävään happeen asti. Ensimmäisenä esimerkkinä käytetään banaania, jonka sisältämät kemikaalit täyttävät neljä saraketta ja makeista, jonka sisältämä kemikaalien lista on lyhyt, mutta vaarallisempi. Omaa maalaisjärkeään ja ajatteluaan siis kannattaa käyttää ennen kuin uskoo jokaista väittämää, mitä tuotteiden markkiniointikikkana käytetään.