Älä nuku piilolinssit silmissä – tässä varoittava esimerkki

Terveys · Annukka Heikkilä

Cincinnatissa asuva 39-vuotias mies oli mennyt nukkumaan piilolinssit silmissään. Herätessään hän oli huomannut silmänsä punoittavan, ja mennyt apteekkiin ostamaan lääkettä silmätulehdukseen. Kävi kuitenkin ilmi, että kyse oli paljon vakavammasta sarveiskalvon tulehduksesta.

Chad Groeschenin piilolinssit olivat pitkäaikaiset linssit, joita pystyy käyttämään yhdestä aina neljään viikkoon saakka. Pitkäkäyttöisyydestä huolimatta hänen ei olisi kuitenkaan kannattanut nukkua linssit silmissään, sillä se nostaa linssityypistä huolimatta silmien tulehdusriskiä huomattavasti.

Groeschenilla oli tapana vaihtaa piilolinssit uusiin viikottain. Lääkäri oli kertonut hänelle, että bakteeri oli vaihtaessa päässyt linssin ja simän väliin, jossa se sai muhia rauhassa ja hyökätä silmää vastaan. Mies kertoi Buzzfeed News -uutisille sarveiskalvon tulehduksen menneen niin pahaksi, että hän menetti näkönsä toisesta silmästä kokonaan.