Kannabis ohitti suosiossa tupakan opiskelijapiireissä Yhdysvalloissa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Tupakan terveyshaitoista ja sen aiheuttamista riskeistä on tiedotettu paljon. Samanaikaisesti kannabiksen positiiviset vaikutukset, hyödyt ja kasvava laillistaminen on ollut myös paljon uutisissa. Muuttuva asenne tupakointia ja kannabista kohtaan on alkanut näkyä yliopiskelijoiden kohdalla, mikä kävi ilmi myös uudesta tutkimuksesta.

AP-sivusto uutisoi Michiganin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan yliopisto-opiskelijat polttavat nykyisin enemmän kannabista kuin tupakkaa. Kuusi prosenttia täyspäiväisistä opiskelijoista kertoi polttavansa kannabista joka päivä tai vähintään 20 kertaa viimeisen 30 päivän aikana.

Tupakointi on lähtenyt romahdusmaisesti laskuun. Vuonna 1999 kyselyyn vastanneista 19 prosenttia poltti säännöllisesti tupakkaa, mikä oli uusimpaan tutkimukseen mennessä ehtinyt laskea viiteen prosenttiin. Myös alkoholin kulutus oli lähtenyt kannabiksen käytön nousemisen myötä laskuun.

Päivittäin ja lähes päivittäin kannabista käyttävien osuus opiskelijoista on suuri, mutta myös satunnaisesti käyttäneiden määrä on noussut. Opiskelijoista 21 prosenttia kertoi käyttäneensä kannabista viimeisen kuukauden aikana, ja 34 prosenttia kertoi käyttäneensä kannabista kuluneen vuoden aikana.