7 maailman puhtainta matkakohdetta listattiin

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Turisteille saattaa tulla yllätyksenä kohdemaan epäsiisteys. Monilla itää mielessä jo ennen matkustamista jonkinlainen kuva siitä, miltä kaupunki näyttää paikan päällä. Usein käy niin, että mainoskuvat ovat silotelleet totuutta.

Suositut suurkaupungit huolehtivat kyllä turistikohteiden siisteydestä, mutta keskustasta kauempana matkailijaa saattaa odottaa lähinnä kaatopaikkaa muistuttava näky. Onneksi maailmaan mahtuu myös aidosti siistejä kaupunkeja. Nyt Pure Wow on listannut tällaiset paikat.

7. Kobe, Japani. Japani tunnetaan siisteydestään, eikä kaduilla näy edes karkkipaperia. Vaikka Tokiossa on tunnetusti Aasian pienimmät hiilidioksidipäästöt, on Kobe kaikista puhtain paikka maassa.

6. Tukholma, Ruotsi. Maailman mittakaavalla Pohjoismaat nousevat siisteydessään kärkisijoille. Tukholman kaupunki on asettanut tavoitteeksi olla täysin vapaa fossiilisista polttoaineista vuoteen 2050 mennessä.

5. Santa Fe, New Mexico. Yksi Yhdysvaltojen puhtaimmista kaupungeista on ansainnut kunniamaininnan jopa Yhdysvaltojen keuhkojärjestöiltä pienten päästöjen ja ilmansaasteiden takia.

4. Singapore, Malesia. Singaporessa saa sadan dollarin sakot, mikäli ei vedä vessaa julkisessa vessassa. Poliisit vahtivat tätä säännöllisesti.

3. Curitiba, Brasilia. Tässä esimerkkikaupungissa motivoidaan ihmisiä pitämään kaupunki siistinä. Täydeksi kerättyjä roskapusseja vaihdetaan ruokaan, bussirahaan tai lasten leluihin.

2. Adelaide, Australia. Kaupungissa kierrätetään 85 prosenttia siellä syntyvistä jätteistä.

1. Calgary, Kanada. Tunnettu jääkiekkokaupunki on kaikista puhtain kaupunki sen erinomaisen kierrätysmetodinsa ansiosta. Kaupungissa puhdistetaan päivittäin sata miljoonaa litraa vettä. Kaupunki käyttää 75 prosenttia energiastaan uusiutuvista energialähteistä. Kadulle heitetystä tupakantumpista saa tuhannen dollarin, eli noin 850 euron sakot.