Tee silmille palvelus: Vaihda puhelimen näyttö öisin punaiseksi

Viihdeuutiset · Annika Kela

Usein eri tutkimuksin on onnistuttu todistamaan, että tietokoneiden ja älypuhelinten näyttöjen kylmät ja sinertävät sävyt ovat huonoksi silmille. Kirkkaat värit eivät vain rasita silmiä, mutta ne pitävät ihmisen myös helposti hereillä öisin.

Neurotutkija Anne-Marie Chang on julkaissut aiheesta kattavan tutkimuksen Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että siniset ja kirkkaat valot vaurioittivat näköä ja häiritsivät nukahtamista. Sen sijaan lämpimät värit olivat silmälle huomattavasti miellyttävämpiä ja nukahtaminen helpottui lämpimän sävyisessä valossa.

Tutkijat kehoittavatkin ihmisiä käyttämään iltaisin ja öisin puhelimissaan värisuodattimia, jotka muuttavat näytön punaiseksi. Suosittuja älypuhelinten värisovelluksia ovat esimerkiksi Twilight-sovellus, CF.lumen-sovellus ja Bluelight Filter for Eye Care -sovellus.

Sovelluksia testanneet ovat olleet tuloksista mielissään. Lämpimän sävyinen näyttö ei häiritse millään tavalla lukemista ja puhelimen selaamista, mutta siitä saatu hyöty on huomattava. Monet ovat todenneet, että punainen valo ei myöskään häiritse samassa sängyssä nukkuvia ja puhelinta voi selata hyvällä omatunnolla myös keskellä yötä.