Kopiodesigniä verkkokaupasta Suomeen – murto-osalla aidon hinnasta

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Stara.fi

Design-huonekalut eivät mene koskaan muodista, mutta niiden hinnat ovat usein tavallisen kansalaisen tavoittamattomissa. Viime vuosina markkinoille on tullut monia design-tuotteiden kopioita valmistavia ja myyviä verkkokauppoja, jotka hyödyntävät erityisesti Britannian tekijänoikeuslain poikkeusta.

Britanniassa tekijänoikeussuoja on nimittäin voimassa vain 25 vuotta, kun esimerkiksi Suomessa suoja on voimassa peräti 70 vuotta. Siksi Britanniassa verkkokauppojen on laillista myydä kopioita myös erittäin tunnetuista design-huonekaluista.

Tilanne tulee muuttumaan vuonna 2020, kun tekijänoikeussuojan raja muuttuu myös Britanniassa 70 vuoteen. Siihen saakka kopioiden myyminen on kuitenkin laillista myös brittiläisissä verkkokaupoissa.

Eräs design-kopioita jatkossa myös Suomeen laillisesti myyvistä verkkokaupoista on Voga.com. Vuonna 2008 perustettu ja nyt Suomeen toimintansa laajentanut yhtiö on saanut suuren suosion esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Yhtiö ylpeilee tiedotteessaan myyvänsä design-kopioitaan vain kymmenesosalla alkuperäisen hinnasta.

Verkkokaupan toiminta on aiheuttanut design-yrityksissä luonnollisesti ärtymystä, ja sitä vastaan on Helsingin Sanomien mukaan vireillä useita oikeusjuttuja eri puolilla Eurooppaa.