Sukupuolitaudit voivat tarttua ilman seksiä – viisi pelottavaa tartuntatapaa

Terveys · Terhi Piiroinen

Bakteerien, virusten ja alkueläinten aiheuttamia seksitauteja ovat esimerkiksi klamydia, kondylooma, sukuelinherpes, kuppa ja tippuri. Nämä tarttuvat pääasiassa tai suureksi osaksi seksikontaktissa joko terskan, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvoille.

Joskus – äärimmäisen harvoin – tartunta voi kuitenkin tapahtua myös sukupuolialueiden ulkopuolella. Sukupuolitaudit eivät tartu uimahallissa, saunassa tai vessassa. Sen sijaan Marie Claire uutisoi, että sukupuolitaudin voi saada huulirasvasta. Sukuelinherpes leviää suuherpeksen tavoin myös muusta kosketuksesta, naisten terveysasiantuntija Jennifer Wider kommentoi. Yli puolet genitaaliherpestartunnoista saadaan täysin oireettomalta kumppanilta.

Märistä ja kosteista pyyheistä voi puolestaan saada trikomoniaasin. Kyseessä on maailman yleisimmäksi sukupuolitaudiksi määritelty sairaus, joka on useimmiten oireeton tai lieväoireinen. Se kuitenkin saattaa johtaa virtsaputki- ja emätintulehduksiin. Märät pyyhkeet luovat ihanteelliset olosuhteet bakteerikasvustoille, joten käytä vain omaa pyyhettä.

Sukupuolielinten HPV-infektiota, eli papilloomaviruksen aiheuttamia sairauksia ei myöskään pysty estämään pelkästään kondomin käytöllä. HPV saattaa tarttua myös muualta iholta. Siksi Wider varoittelee esimerkiksi solariumissa kävijöitä tartunnasta. Solariumit on hyvä puhdistaa huolellisesti ennen ja jälkeen käytön.

Toisten karvanpoistolaitteita ei kannata lainata, mikäli ei halua vaarantaa itseään sukupuolitaudeille. Partahöylät saattavat tehdä viillon ihoon, ja mikäli samaa höylää on aiemmin käyttänyt tartunnan saanut henkilö, voi sairaus siirtyä salakavalasti omaan verenkiertoon.

Harva käyttää vapaaehtoisesti toisten vanhoja seksivälineitä. Orgioissa ja parinvaihtotapahtumissa tällaista saattaa kuitenkin tapahtua. Kannattaa muistaa, että osa sukupuolitaudeista saattaa tarttua myös seksilelujen välityksellä. Silloin kun sinkkukausi vaihtuu vakituiseen parisuhteeseen, olisi viimeistään aika käydä tarkastuttamassa mahdolliset sukupuolitaudit. Tästä on hyötyä pariskunnalle kokonaisvaltaisesti, etenkin jos seksiä aiotaan suorittaa esimerkiksi käyttämällä ehkäisynä pelkkiä e-pillereitä.