StaraTV: Stara koeajoi Teslan autopilotin ensimmäisenä Suomessa: ”Aivan huikea fiilis!”

Autot Digi StaraTV · Jocka Träskbäck

Sähköautomerkki Tesla julkisti eilen uuden 7.0 -päivityksensä myös Suomessa. Sen myötä autoihin tuli automaattiohjaus, joka ohjaa autoa, säätelee nopeutta ja vaihtaa kaistaa automaattisesti. Stara sai ensimmäisenä mediana Suomessa tilaisuuden testata mullistavaa automaattiohjausta.

Tesla Model S Autopilot Autosteer, Kuva: Stara
Tesla Model S Autopilot Autosteer, Kuva: Stara

Stara pääsi kokeilemaan uusia ominaisuuksia välittömästi päivityksen asentumisen jälkeen. Suurista odotuksista huolimatta auto onnistui yllättämään positiivisesti Tampereen ja Helsingin välisellä moottoritiellä, jossa se ajoi testin aikana itsenäisesti noin 60 kilometrin matkan.

– Aivan huikea fiilis! Ei tällaista ole olemassa. Tesla ajaa itse itseään, päätoimittaja Jocka Träskbäck kiteytti kokemuksensa.

Tesla edellyttää kuljettajia pitämään ajon aikana kätensä koko ajan ohjauspyörässä, eli mitään toista aktiviteettiä kuljettaja ei saa ryhtyä tekemään. Vastuu auton tekemisistä on koko ajan kuljetajalle, eli automaattiohjauksen tekemisiin ei tule missään vaiheessa tuudittautua kokonaan. Kapeilla, mäkisillä ja mutkaisilla teillä Teslan autopilottia ei saa käyttää lainkaan.

Hieman samankaltaisia moottoritiellä kaistallapysymiseen ja ohittamiseen keskittyviä ajoavustajia on aiemmin esitelty muun muassa Audilla ja Mercedes-Benzillä. Teslaan nyt päivittynyt pysäköintiavustin on sen sijaan löytynyt lukuisilta automerkeiltä jo vuosien ajan. Teslan seuraavassa 7.1 versiossa on määrä tulla automaattiohjaus, jossa auto ajaa itsensä kokonaan ilman kuljettajaa autotalliin ja sieltä pois.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.