Professori suosittelee: ”Pese hampaasi pimeässä!”

Viihdeuutiset · Annika Kela

Kirkkaille valoille altistuminen ennen nukkumaan menoa saattaa lykätä nukahtamista tunneilla, kertoo Oxfordin neurotieteen professori Russell Foster. Syy nukahtamisen venymiselle ja huonolle unenlaadulle saattaa olla se, että ihmiset pesevät hampaansa valoisassa kylpyhuoneessa.

Fosterin mukaan ihmiset yleensä valmistautuvat nukahtamiseen rentoutumalla hämärässä ympäristössä. Ennen kuin huoneesta sammutetaan valot kokonaan, käyvät ihmiset pesemässä hampaansa. Professorin mukaan on virhe laittaa kylpyhuoneessa valot päälle hampaiden pesua varten.

Foster kertoi Daily Telegraph -lehdelle, että aivot ovat sopeutuneet hämärään ja keho on alkanut tuottaa melatoniinia. Kirkkaat valot saattavat kuitenkin keskeyttää nukahtamisen kannalta tärkeän prosessin. Kirkkaat valot saavat ihmisen virkistymään ja nukahtaminen sen jälkeen on vaikeaa.

Piristyminen johtaa siihen, että nukahtaminen venähtää ja unenlaatu huononee. Russell kehoittaa ihmisiä pesemään hampaansa pimeässä tai hämärässä. Professori uskoo, että tällä pienellä muutoksella voi olla suuria vaikutuksia yöunien laadun paranemisessa.