Näin monella miehellä on kuukautiset – tutkijatkin yllättyivät!

Viihdeuutiset · Annika Kela

Tutkimusten mukaan neljäsosa miehistä kärsii kuukausittain eräänlaisista PMS-oireista. Miesten lisäksi myös naiset ovat huomanneet, että miehillä on kuukautisiin verrattavia oireita noin neljän viikon välein. Parisuhteessa olevista naisista yli 60 prosenttia uskovat siihen, että heidän miehillään on kerran kuukaudessa ”kuukautiset”.

Lääkäri Jed Diamond on kirjoittanut aiheesta kirjan The Irritable Men ja hän kutsuu miesten kuukausittaisia oireita Irritable Men Syndrome -oireiksi, eli IMS-oireiksi. Tutkimukset ovat paljastaneet, että IMS-oireisiin lukeutuvat muun muassa ärsyyntyminen, väsymys, selittämättömät mielihalut, jatkuva nälkä, äkkipikaisuus, turvonneisuus, herkkätunteellisuus ja vatsakrampit. Diamondin mukaan näitä oireita esiintyy miehlillä joka kuukausi muutaman päivän ajan.

The Telegraph -lehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset on kerätty laajalla kyselyllä, johon osallistui 2.412 ihmistä. Miesten kuukautiset eivät ole tutkijoiden mukaan myytti, sillä aiheesta on julkaistu tutkimuksia jo 1950-luvusta lähtien. Tanskalaisen Allan Erslevin tutkimuksesta kävi ilmi, että miesten hormonitasot laskivat ja nousivat 30 päivän sykleissä. Derbyn yliopiston tutkijoiden mukaan miesten kuukautisoireet saattavat johtua erityisesti kohonneista stressihormonitasoista.