NASA: Humanoidirobotit otetaan käyttöön

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Googlen johtava insinööri Ray Kurzweil otaksui taannoin, että ihmiskunta voi olla kuolematon jo vuonna 2045 robottiteknologian ansiosta. Sitä ennen joudumme käyttämään robotteja esimerkiksi ulkoavaruuden ja katastrofialueiden tutkimiseen.

NASA kehittelee parhaillaan robottiastronauttia nimeltä R5 Valkyrie. Kahden yliopiston, Massachusettsin teknologisen instituutin ja Northeasternin yliopiston suorittama hanke luo robottihumanoideja avaruuteen lähetettäväksi. Ensimmäisen tekoälyllä varustetun robottiryhmän on määrä laskeutua Marsiin lähivuosien aikana.

Tutkijoiden suurimpana haasteena on robottien fyysisten ominaisuuksien ja älykkyyden kehittäminen. R5 Valkyrie -robottien odotetaan toimivan ihmisten assistentteina avaruushankkeissa, ja niille tullaan antamaan omia tehtäviä. Yliopistojen tekemän kehitystyön odotetaan valmistuvan kahden vuoden kuluessa, NASA tiedottaa. NASA on lähettänyt kansainväliselle avaruusasemalle kaksi muuta robottia vuonna 2011.