Kuukautiskivuista uutta tietoa – voi olla orastava merkki sairaudesta

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni nainen kärsii joka kuukausi kovista kuukautiskivuista, minkä vuoksi he tietävätkin pitää särkylääkkeitä lähellään aina tiettynä ajankohtana kuukaudesta. Uusi tutkimus paljastaa, että kuukautiskivut voivat olla myös ensimmäinen merkki kehittyvästä verenpainetaudista tai korkeasta verenpaineesta.

Huffington Post kertoo Massachusettsin yliopistossa tehdystä ensimmäisestä laajasta tutkimuksesta, jossa tutkittiin kuukautiskipujen syntyä ja vaikutuksia. Tutkimuksessa oli mukana 1.250 naista, jotka kärsivät kovista kuukautiskivuista ja 2.500 naista, joiden kuukautiskivut olivat lievempiä.

Tutkimukseen osallistuneet naiset olivat iältään 25 – 42 -vuotiaita ja heitä seurattiin tapauskohtaisesti kuudesta vuodesta aina kahteenkymmeneen vuoteen saakka. Tutkimuksesta kävi ilmi, että kovia kuukautiskipuja kokeneilla naisilla oli 40 prosenttia suurempi riski sairastua verenpainetautiin tai kärsiä noin 20 vuoden kuluessa korkeasta verenpaineesta.

Korkea verenpaine puolestaan nostaa sydänkohtauksen ja aivoinfarktin riskiä. Tutkimuksessa huomattiin myös se, että b-vitamiinia runsaasti saavilla naisilla korkean verenpaineen riski laski verrattuna naisiin, jotka eivät saaneet b-vitamiinia.