Nyt se on tutkittu! Meditaatio lisää ihmisen onnellisuutta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmisaivojen pinnassa on harmaata ainetta. Japanilaiset tutkijat ovat nyt selvittäneet, että ihmisen onnellisuus määrittyy harmaan aineen määrän mukaan etenkin aivojen etukiilan alueella. Mitä enemmän harmaata ainetta on aivoissa, sitä onnellisempi henkilö on.

Kioton yliopiston tekemään tutkimukseen osallistui 51 henkilöä. Tutkimusryhmä selvitti koehenkilöiden onnellisuutta erillisen kyselyn avulla. Samalla arvioitiin tutkimukseen osallistuneiden tunteiden voimakkuutta ja tyytyväisyyttä. Koehenkilöiden aivot tutkittiin myöhemmin magneettikuvauksella.

Tuloksia vertaillessa tutkijat huomasivat, että mitä onnellisemmaksi ihminen itsensä määritteli, sitä enemmän hänen aivoissaan oli harmaata aluetta. Nämä henkilöt olivat myös positiivisempia ja kokivat omaavansa oikean elämäntarkoituksen. Aiemmissa tutkimuksissa on kerrottu, että meditointi ja tietoisuustaitojen harjoitteleminen voivat lisätä aivojen harmaan alueen massaa etenkin tärkeällä etukiilan alueella.

Toisin sanoen, tutkijat yhdistivät tutkimuksessa onnellisuuden psykologisten taitojen kehittämiseen ja sitä kautta harmaan aineen kasvattamiseen, Nature-julkaisu uutisoi. Aivojen harmaa aine voi tuhoutua esimerkiksi unettomuuden tai päihteiden takia. Sitä pystyy kuitenkin lisäämään itsetarkkailun, rentoutumisen ja keskittymisen avulla.