Valheen toistaminen saa lopulta uskomaan siihen

Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihminen voi tietää monta asiaa faktana, mutta muuttaa mielipidettään sen jälkeen, kun joku toinen kertoo asian olevan eri tavalla. Nyt uusi tutkimus paljastaa, että ihminen alkaa todella uskoa valheisiin, kun ne toistetaan henkilölle tarpeeksi monta kertaa.

Metro-lehti kertoo uudesta tutkimuksesta, joka julkaistiin Journal of Experimental Psychology -sivustolla. Tutkimuksessa yliopistossa opiskelevilla teetettiin koe, jossa oli erilaisia monivalintatehtäviä. Heidän tuli vastata kysymyksiin asteikolla yhdestä kuuteen sen mukaan oliko väite heidän mielestään totta vai valhetta.

Kysymykset olivat suhteellisen helppoja ja perustuivat yleistietoon. Kokeen jälkeen tutkijat tekivät saman kokeen vielä monta kertaa uudelleen, mutta antoivat tällä kertaa opiskelijoille vastausten yhteydessä väärää tietoa vastausvaihtoehtoihin liittyen. Kävi ilmi, että opiskelijat alkoivat uskomaan valheelliseen tietoon sen jälkeen, kun se oli tarpeeksi monta kertaa heille toistettu.

Opiskelijat saatiin kokeen loputtua muun muassa väittämään, että skotlantilaisten asu on kiltin sijaan sari vaikka he olivat aiemmin tienneet asun olevan kiltti. Tutkimuksesta saatiin selville, että valheen ja väärän tiedon toistaminen saa kuulijan lopulta uskomaan siihen. Mikä hälyttävintä, väärää tietoa toistava alkaa myös itse lopulta uskomaan valheeseen vaikka olisi aluksi tiennytkin kertomansa asian olevan väärin.