Kaupunki peittyi kissanpissan hajuun – syy edelleen täysi mysteeri

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kissanpissan haju on monen mielestä yksi maailman etovimmista tuoksuista. Kerroimme vuosi sitten, että Pennsylvaniassa on kokonainen kaupunki, jonka asukkaat joutuivat kärsimään voimakkaasta kissanpissan hajusta päivittäin. Viranomaiset ryhtyivät selvittämään hajun syytä.

New Castlen asukkaat huomasivat vuosi sitten, että kiusallinen kissanpissan haju kantautui läheiseltä jätevedenpuhdistamolta. Ilmasta otettiin näytteitä, jotta pistävän hajun alkuperä saataisiin selvitettyä ja taltutettua. Raportti on julkaistu, mutta sen sisältö on hieman epämääräinen.

The New Castle News kertoo, että ympäristönsuojeluviranomaiset ovat tutkineet näytteitä ja epäilevät hajun syntyneen jätevedenpuhdistamon päästöjen yhteisvaikutuksesta. Raportissa kerrotaan, että ilmassa leijunut kissanpissan haju on todennäköisesti syntynyt jätteen sisältäneen mesityylioksidin ja jonkinlaisen rikkiyhdisteen yhteisvaikutuksesta. Haju olisi heidän mukaansa leijaillut viemäristä.

Tulos ei kuitenkaan ole varma, sillä edellä mainittuja kemikaaleja ei löydetty ilmanäytteistä. Mesityylioksidia käytetään muun muassa liuottimissa ja hyönteiskarkotteissa. Hajuhaitat kestivät koko syksyn viime vuonna ja asukkaat toivovat, ettei ilmiö toistu.