Taylor yrittää rekisteröidä vuosiluvun 1989 tavaramerkikseen

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

26-vuotissyntymäpäiviään juuri juhlinut poptähti Taylor Swift on rekisteröinyt tavaramerkiksi useita sanontojaan. Nyt The Independent -lehti kertoo, että Swift haluaa rekisteröidä muun muassa vuosiluvun 1989, jonka mukaan hän on nimennyt yhden albuminsa ja kiertueensa.

Taylor Swift on rekisteröinyt jo sanonnat: ”This Sick Beat”, ”Party Like It’s 1989” ja ”Nice to Meet You, Where You Been?”. Lauseita ja sanontoja ei saa rekisteröinnin jälkeen käyttää painettuna missään myytävissä tekstiileissä tai muissa tuotteissa ilman Swiftin taustavoimien lupaa. Nyt Swift haluaa rekisteröidä tavaramerkikseen myös vuosiluvun 1989.

Swiftin aiemmin rekisteröimät hokemat ja sanonnat ovat naisen omia, joten niiden käyttäminen myynnissä viittaisikin monen fanin mielestä varmasti naisen musiikkiin. Sellaisessa tapauksessa tavaramerkiksi rekisteröiminen on ymmärrettävää.

Vuosiluvun omiminen saattaa kuitenkin olla tavaramerkin rajojen venyttämistä. Swiftin hakemuksen mennessä läpi kukaan ei saisi enää käyttää 1989-vuosilukua ilman, että sillä viitataan Taylor Swiftin albumiin. Tällaista tavaramerkkiä tuskin voidaan kenellekään myöntää, sillä sitä koskettaa niin sanottu vapaana pitämisen tarve.