Tutkijat kasvattivat laboratoriossa hampaita – korvaavat pian tekohampaat?

Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

Joukko tutkijoita ja hammaslääketieteen asiantuntijoita on onnistunut kasvattamaan laboratoriossa hampaita. Tutkimus suoritettiin RIKEN -tutkimuslaitoksessa Japanissa ja kasvatetut hampaat istutettiin jyrsijöille leikkauksessa.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu tieteellisessä Nature -ammattijulkaisussa. Asiantuntijat kertoivat, että he onnistuivat puolittamaan solut, joista kehittyy hampaita. Sen avulla, he onnistuivat kasvattamaan laboratoriossa jyrsijöiden hampaita, jotka he myöhemmin istuttivat koe-eläimien ikeniin.

Daily Mail -lehden mukaan leikkaus onnistui ja jyrsijät kykenivät toipumisensa jälkeen puremaan ja käyttämään hampaitaan normaalisti. Päätutkija Takashi Tsuji uskoo, että tulevaisuudessa hammasproteesit ja tekohampaat voidaan korvata ihmisen omilla laboratoriossa kasvatetuilla hampailla.