Tutkijat kasvattivat laboratoriossa hampaita – korvaavat pian tekohampaat?

Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

Joukko tutkijoita ja hammaslääketieteen asiantuntijoita on onnistunut kasvattamaan laboratoriossa hampaita. Tutkimus suoritettiin RIKEN -tutkimuslaitoksessa Japanissa ja kasvatetut hampaat istutettiin jyrsijöille leikkauksessa.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu tieteellisessä Nature -ammattijulkaisussa. Asiantuntijat kertoivat, että he onnistuivat puolittamaan solut, joista kehittyy hampaita. Sen avulla, he onnistuivat kasvattamaan laboratoriossa jyrsijöiden hampaita, jotka he myöhemmin istuttivat koe-eläimien ikeniin.

Daily Mail -lehden mukaan leikkaus onnistui ja jyrsijät kykenivät toipumisensa jälkeen puremaan ja käyttämään hampaitaan normaalisti. Päätutkija Takashi Tsuji uskoo, että tulevaisuudessa hammasproteesit ja tekohampaat voidaan korvata ihmisen omilla laboratoriossa kasvatetuilla hampailla.

Uusimmat