Kukka haisee ruumiilta – tuhannet jonottavat nähdäkseen omin silmin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Jättipökkövehka on yksi maailman suurimmista kukista. Sumatran sademetsisässä kasvava, erikoisen näköinen kasvi kasvaa jopa kolmimetriseksi. Kukka tunnetaan kuitenkin maailmalla myös toisesta syystä: Sen hajua kuvaillaan yhdeksi kasvimaailman pahimmista.

Hajunsa vuoksi jättipökkövehka on saanut lempinimen ruumiskukka. Nyt kasvi on noussut otsikoihin, sillä tuhannet ihmiset ovat jonottaneet Australiassa nähdäkseen Mount Loftyn kasvitieteellisessä puutarhassa esillä olevan erikoisluontoisen kasvin.

Syy ihmisten innostukselle kasvia kohtaan löytyy sen epäsäännöllisestä kukkimistahdista. Australiassa esillä oleva Indah-nimen saanut jättipöhkävehka kukki noin 48 tunnin ajan, minkä jälkeen kasvi luuhistui ja kuoli.

– Jättipöhkävehkan kukkimista päästään todistamaan vain harvoin. Sen kasvattminen on vaikeaa, jopa optimiolosuhteissa, kasvitieteellisen puutarhan kuraattori Matt Coulter kuvailee Buzzfeed-sivustolle.

– Lyhyt kukkimisvaihe ja sen pahamainen haju tekevät kasvista pakollisen nähtävyyden kaikille kukkien ystäville ja muuten vain uteliaille, mies jatkaa.