Onko sinulla huono tapa? Tämä yksinkertainen ajatus auttaa korjaamaan

Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monilla ihmisillä on joitain huonoja tapoja. Huonot tavat syntyvät yleensä jostakin positiivisesta asiasta, jonka ihmiselle luonnollinen tarve laukaisee. Esimerkiksi suklaan syöminen voi alkaa siitä, että nälkäisenä tekee mieli energiapitoista ravintoa.

Aivot käskevät ihmistä syömään selvitäkseen, jonka jälkeen aivot palkitsevat ihmisen hyvällä ololla.

Luonnollisista asioista muuttuu huonoja tapoja siinä kohtaa, kun laukaisijana ei olekaan enää perustarve vaan jokin muu asia, minkä vuoksi ihminen haluaa kokea suklaan luoman palkinnon. Laukaisijana voi toimia esimerkiksi jokin saavutus, suru tai menetys. Tämän jälkeen ihminen alkaa toistamaan huonoa tapaa laukaisijasta riippumatta saadakseen sen tuottaman hyvän olon.

Riippuvuuksiin erikoistunut lääkäri Judson Brewer kertoo TED-sivustolla, miten tietoisuus ja uteliaisuus auttavat ihmisiä pääsemään pahoista tavoista eroon. Sen sijaan, että henkilö yrittäisi pakottaa itseään lopettamaan huonon tavan, hänen kannattaisi olla uteliaampi, ottaa tavan vaikutuksista selvää ja tarkkailla itseään toteuttamassa huonoa tapaa.

Pakottaminen ei yleensä auta riippuvuuden lopettamisessa. Kun ihminen tulee oman uteliaisuutensa ja tarkkailunsa vuoksi oikeasti tietoiseksi riippuvuutensa vaaroista, hänellä on paremmat mahdollisuudet päästä tavasta eroon. Kunnolla tavasta tietoisena ihminen alkaa herkemmin luomaan vastareaktiota kyseistä huonoa tapaa vastaan.

Tietoisemmaksi huonon tavan vaikutuksista tullut ihminen voi olla ystävilleen välillä raskasta seuraa. Moni huonosta tavasta päässeen ihmisen ystävä on voinut huomata, että riippuvuuden loputtua henkilö voi alkaa saarnaamaan oppimastaan myös muille halutessaan heidänkin parantavan omat tapansa.