Huolestuttava tutkimustulos: Aivotärähdyksillä odottamaton seuraus

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Päähän kohdistuneet iskut ovat aina vaarallisia. Aivotärähdys määritellään aina aivovammaksi, jos henkilö menettää tajunnan, unohtelee asioita tai kärsii jonkinlaisista hermosto-oireista. Noin puolet aivovammoista syntyy alkoholin vaikutuksen alaisena.

Canadian Medical Association Journalissa julkaistiin tutkimus, jonka mukaan aivotärähdyksen saaneeilla on kolminkertainen riski tehdä itsemurha muihin verrattuna. Vaikka aivotärähdys saattaa tuntua ohimenevältä onnettomuudelta, saattavat sen vaikutukset seurata vuosikausia.

Mitä enemmän henkilö on saanut elämänsä aikana aivotärähdyksiä, sitä suurempi on hänen itsemurhariskinsä. Vaikka oireet saattavat olla näkymättömiä tärähdyksen jälkeen, voi osa seurauksista pysyä piilevänä vahingoittuneissa neuroneissa. Tämä voi myöhemmin lisätä henkilön masentuneisuutta, impulsiivisuutta, unettomuutta ja itsetuhoisuutta.

Kaksikymmentä vuotta kestäneeseen tutkimukseen osallistui 235.000 aivotärähdyksen saanutta henkilöä. Eniten itsemurhia tekivät viikonloppuna aivotärähdyksen saaneet henkilöt – jopa neljä kertaa enemmän kuin muu väestö. Keskimääräinen aika itsemurhalle oli kuusi vuotta aivotärähdyksen saamisen jälkeen.