Suomessakin yleinen lisäaine aiheuttaa ylipainoa ja allergiaa

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sitruunahappoa on todella monissa elintarvikkeissa ja vitamiinivalmisteissa. Monelle sitruunahappo tuo mieleen raikkaan ja hapokkaan sitruunan, mutta todellisuudessa nimi on harhaanjohtava. Sitruunalla ei ole mitään tekemistä sitruunhapon kanssa.

Sitruunahappo on tehty Kemikaalitutkan mukaan homeesta ja maissisiirapista. Homeen vuoksi sitruunahappoa sisältävät tuotteet eivät siis sovi homeallergikoille tai juuri muillekaan ihmisille, Kemikaalitutka kirjoittaa.

Sitruunahappo altistaa ihmisen muun muassa väsymykselle, muistiongelmille, turvotukselle, kutinalle, allergialle, astmalle ja päänsärylle. Monet vitamiinivalmisteet voivatkin siis altistaa käyttäjän täysin päinvastaisille vaikutuksille kuin mitä ihmiset vitamiineilta odottavat.

Sitruunahappo altistaa ihmisen myös uusien tutkimusten mukaan keräämään ylipainoa vaikuttamalla aineenvaihduntaan haitallisesti ja lisäämällä elimistön tulehdusta. Sitruunahapon tunnistaa E-koodilla 330. Muita sitruunahapon suoloja, eli sitraatteja, löytyy elintarvikkeiden aineluettelosta koodeilla E331, E332, E333, E380 ja E1505.